Sarajevo - najbolji tim u BiH, ali Budućnost čekaju s oprezom, navijači imaju zadršku u prognozama

Novinar “Al Džazire Balkans” iz Sarajeva Emir Delić govori o rivalu Budućnosti u 3. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope

2656 pregleda 70 reakcija 1 komentar(a)
Ekipa Sarajeva, aktuelni prvak Bosne i Hercegovine, Foto: Twitter
Ekipa Sarajeva, aktuelni prvak Bosne i Hercegovine, Foto: Twitter

Sarajevo je najbolja ekipa u Bosni i Hercegovini, najveći je favorit da osvoji (odbrani) titulu, iako po imenima djeluje jače nego što trenutno izgleda na terenu.

"Još ne igraju onako kako bi mogli", kaže novinar “Al Džazire Balkans” Emir Delić, analizirajući protivnika Budućnosti u 3. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Bordo tim sa Koševa, ipak, meč protiv Budućnosti dočekuje sa velikom dozom opreza i zadrške u prognozama. Jedan od “krivaca” je - Zeta, koja je prije osam godina, u istoj rundi takmičenja (3. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope), šokirala tim sa Koševa.

"Generalno raspoloženje među igračima, ali i navijačima Sarajeva, jeste da Budućnost može da se prođe - ipak, kada su vidjeli rezultat ih Kazahstana, oprez je još prisutniji. Jer, nije lako eliminisati ekipu koja svake godine igra grupnu fazu, koja je ‘negostoljubiva’ i prema nekim velikim evropskim ekipama, bez obzira u kakvom je Astana trenutnom stanju. Takođe, i ta eliminacija od Zete, koje se još sjećaju navijači i svi u klubu, razlog je za dodatni oprez", napominje Delić.

Trener Sarajeva je 49-godišnji Vinko Marinović, nekadašnji fudbaler Crvene zvezde, koji je preuzeo ekipu polovinom prošle sezone umjesto klupske legende Husreta Musemića, i u prekinutom prvenstvu zbog koronavirusa odvezao je do titule.

"Marinović je osvojio titulu sa Zrinjskim, bio je selektor mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine - mlad, ozbiljan, studiozan trener, čak se i spominjalo da bi mogao da bude i selektor A tima u budućnosti", navodi Delić.

Sarajevo je u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona pobijedilo Konan’s Kej Nomad u Velsu sa 2:0, u drugom je eliminisano od Dinama iz Bresta u Bjelorusiji (2:1), u meču koji je izazvao dosta kontroverzi, zbog sudijskih grešaka na štetu šampiona BiH.

"Na golu je Vladan Kovačević, mladi reprezentativac, jedan od najperspektivnijih golmana u regiji. U odbrani se izdvaja Besim Šerbečić, 22-godišnjak, koji je pozajmljen iz Rozenbortga, čak ga je selektor A tima Dušan Bajević uvrstio na spisak za posljednje mečeve, ali nije mogao da igra zbog povrede. Lijevi bek Selmir Pidro takođe ima 22 godine, dosta interesantan igrač", približava Delić.

"Što se tiče veznog reda, dosta je fudbalera koji ‘znaju’ s loptom. Tino-Sven Sušić je sin Seada Sušića, igrao je za Hajduk, bio u Belgiji, Austriji... došao je u Sarajevo da se malo ‘resetuje’. Zatim Zinedin Mustedanagić, još jedan mladi reprezentativac, koji je došao iz Slovačke. Pa Aleksandar Pejović, koji je stigao iz Radničkog iz Niša, odlično se uklopio, pravo je osvježenje, navijači ga hvale. Benjamin Tatar je prvo ime tima, barem na osnovu onoga što je odigrao ove sezone - dao je oba gola Velšanima, u prvenstvu je već pogodio četiri puta. On je brz igrač, koji može da pobjegne, često se nalazi u šansi. U vrhu napada je Mersudin Ahmetović, koji je vjerovatno najbolji napadač u BiH ligi - ima 35 godina, ali igra kao da mu je 25 - ističe Delić i vraća se na vezni red.

"Da ne zaboravim Amara Rahmanovića, plemenitog igrača koji uz Tatara nosi igru Sarajeva, a tu je i Hrvat Oremuš".

Sarajevo, na osnovu ovog opisa, djeluje “pakleno”.

"Dobar tim, rekao bih najbolji u ligi BiH, i prvi je favorit za titulu. Mislim, ipak, da ekipa još nije ‘nadošla’ kako treba, da može da igra puno bolje. Relativno je i nov trener, jeste došao prije pola godine, ali je bila dugačka pauza zbog korone. Mislim da će ekipa napredovati, dok igrači prihvate njegovu filozofiju".

Benjamin Tatar je dao oba gola za Sarajevo u Velsu
Benjamin Tatar je dao oba gola za Sarajevo u Velsufoto: dailypost.co.uk

Budućnost, naravno, ima svoju šansu u Zenici.

"Igra se jedna utakmica i tu je apsolutno sve moguće. Da su se igrala dva meča ne znam da li bi Budućnost prošla Astanu, Sarajevo bi u dvije utakmice imalo puno više šansi protiv Dinamo Bresta, jer je bukvalno pokradeno u Bjelorusiji. Dakle, ko zna da li bi se sastali Sarajevo i Budućnost da su se igrale po dvije utakmice".

Navijačima Sarajeva, tvrdi Delić, nikako nije leglo to što je njihov tim domaćin u Zenici.

"Takva je situacija, Koševo je veliki stadion u koji nije ništa uloženo, samo je ‘krpljeno’ s vremena na vrijeme. Razne su inicijative da se izvrši rekonstrukcija, spominje se čak i izgradnja novog stadiona, ali sve je to daleko. S druge strane, Bilino polje je sređeno, tu igra reprezentacija, pomogao je i grad, teren je dobar i igra se tamo".

Plasman u grupnu fazu Lige Evrope je stara želja navijača Sarajeva.

"Prošle godine su ispali u dvomeču od Seltika. Evo im prilika da se sada ‘iskupe’, ali moraju prvo da eliminišu Budućnost, što neće biti lako - zaključio je Delić.

Bonus video: