Ovo su potencijalne zvijezde zimskog prelaznog roka

Najzanimljivije stvari oko transfera uglavnom se događaju u posljednjim satima, ili čak minutama prelaznog roka koji u Premijer ligi traje do 31. januara
77 pregleda 0 komentar(a)
Kutinjo, Foto: Reuters
Kutinjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.01.2018. 10:33h

Zimski prelazni rok u najjačim evropskim ligama počinje odmah po ulasku u 2018. godinu- .Englezi su jedinstveni i po pitanju fudbalskog tržišta, pa je kod njih transfer rok počeo već u ponoć, a trajaće tačno mjesec dana.

Najzanimljivije stvari oko transfera uglavnom se događaju u posljednjim satima, ili čak minutama prelaznog roka koji u Premijer ligi traje do 31. januara. Pijaca u Engleskoj zatvoriće se u 23 sata po engleskom vremenu, odnosno u ponoć po srednjoevropskom.

Njemci, Francuzi, Italijani i Španci krenuće s pregovorima istog dana kad i Englezi, ali će njihov zimski prelazni rok trajati do drugog februara.

Škoti će takođe krenuti s pregovorima prvog dana Nove godine, a kod njih će rok za registraciju novih fudbalera trajati do 1. februara. U Holandiji prelazni rok počinje trećeg januara (traje do 31. januara), u Turskoj i Danskoj petog januara (do 31. januara), a u Rusiji tek 28. januara, s tim što će kod njih prelazni rok biti otvoren čak do 28. februara.

Značajna je razlika između kupovine igrača zimi i ljeti. U avgustu se ekipe stvaraju, planiraju se ciljevi za sljedeću sezonu, a treneri u skladu sa svojim vizijama žele na vrijeme dovesti igrače koje žele kako bi ih na vrijeme uigrali s ostatkom tima.

Zašto su zimski transferi puno rizičniji od ljetnih?

Zimski prelazni rok značajno je rizičniji od ljetnog. Samim tim što igrači dolaze u već uigrane i kohezivne momčadi, imaju manje vremena da se prilagode na novu sredinu (posebno ako dolaze u lige u kojima nema pauze) koja odmah traži rezultat, a i cijene kod transfera su veće. Klubovi koji prodaju znaju da oni koji kupuju uglavnom to rade iz krajnje nužde, potrebe, pa čak i očaja, i dižu cijene koje nemaju veze s realnom tržišnom vrijednosti pojedinog igrača.

Ipak, premda postoje određeni rizici zimskog prelaznog roka, nema sumnje da će se i ove sezone potrošiti velike svote novca na pojačanja.

Klubovi koji su na dnu tabele u svojim ligama (Lige petice), svjesni su da im ispadanje u niži rang znači veliki udarac na klupsku blagajnu. Prihodi od TV prava, pretplata, vrijednost klupskih dionica, a samim tim i vrijednost igrača, drastično padaju izgubi li klub status prvoligaša i logika poslovanja nalaže da uprave žele po svaku cijenu dovesti kvalitetno pojačanje u nadi da će tako sačuvati privilegije druženja i igre s bogatima.

S druge strane, oni najbogatiji, klubovi koji pucaju na naslove i trofeje, sigurno će pokušati osvježiti svlačionicu kako bi bili što konkurentniji, kako u domaćim takmičenjima, tako i u Evropi. Ljetni prijelazni rok češće je atraktivniji od zimskog, iako smo u januaru znali svašta vidjeti, poput transfera povrijeđenog Endija Kerola, kojeg je Liverpul u zadnjim sekundama zimskog prelaznog roka platio 42 milijuna eura.

Liverpul je već obilježlio ovaj prelazni rok. Redsi su za 85 milijuna eura doveli Virdžila van Dajka iz Sautemptona što je najveći iznos plaćen za jednog defanzivca u istoriji. No, moglo bi ove zime biti još puno velikih transfera...

Aleksis Sančez (29, Arsenal)

Čileanac je prošlog ljeta jasno rekao da želi otići iz Arsenala i praktično je bio već na izlaznim vratima kluba. Arsen Venger ga zbog toga nije ni stavljao u ekipu, pod izgovorom da ima problema. Sančez e navodno bio i u svađi s nekim saigračima, a Venger je čekao kompletiranje transfera Tomsasa Lemara iz Monaka da proda Sančeza Sitiju.

Čileanac je za to vrijeme mahao navijačima sa klupe dok je Liverpul pregaziio ekipu Arsenala 4:0, a tokom derbija sa Čelsijem se na klupi smijao Lakazetu kad je promašio čistu šansu. Samo se čekao njegov odlazak, ali Aleksis e ostao u Arsenalu kad je Vengeru zadnjeg dana prijelaznog roka propao Lemarov transfer i nije mogao ostati bez Čileanca.

Polako ga je vraćao u ekipu, no Sanchez ove sezone ne igra ni približno dobro kao prošle. Ipak, Gvardiola ga želi na ljeto vidjeti na Etihadu budući da mu za šest mjeseci ističe ugovor, no priča se zakomplikovala ovih dana kad se u transfer uključio PSŽ.

Iako je tek pola godine u Parizu, Nejmar navodno na ljeto želi nazad u Španiju, i to u Real, pa PSŽ navodno kombinuje kako bi ga zamijenio. Sančez je glavna meta, a od svega bi najviše mogao profitirati Arsenal. Aleksis sigurno neće produžiti ugovor, pa bi ga Arsenal rado prodao već ove zime da ga ne izgubi bez odštete na ljeto.

Očekuje se velika borba PSŽ-a i Sityja. Oba kluba su voljna da plate Sančeza da ga ne izgube na ljeto. Teško je procijeniti kolika bi bila cijena za igrača koji na ljeto može otići bez odštete, ali teško da bi ga mogli dobiti za manje od 30 miliona eura.

Felipe Kutinjo (25, Liverpul)

Barselona je prije šest mjeseci na Enfild poslala pet ponuda. Sve su bile odbijene, uključujući onu od navodno 120 miliona eura. Brazilac je bio ljut što ga Liverpool ne pušta.

Kad je bilo jasno da će ostati u Liverpulu, Kutinjo se vratio u igru i vratio se starim navikama. U 17 ovosezonskih nastupa upisao je deset golova i sedam asistencija, što jako dobro prate i u Barseloni. Ove zime nema popuštanja. Osman Dembele bio je prelazno rješenje nakon prodaje Nejmara i sve je izvjesnije da se Baselona s njegovim dovođenjem malo zaletjela. Mladi bivši Borussijin igrač se odmah povrijedio, navodno se ne uklapa previše u Barsnu igru, i Kutinjo je apsolutni prioritet Valverdea.

Liverpul će teško zadržati svojeg najboljeg igrača, a Klop sigurno ne želi u svlačionici nezadovoljnog Kutinja baš sad kad se polako vratilo samopouzdanje momčadi nakon lošeg starta u šampionatu. Barselona će morati jako puno da izdvoji za Brazilca. Kako pišu Englezi, najmanje 125 miliona eura.

Antoan Grizman (26, Atletiko)

Taj transfer nadovezuje se na Kutinjov. Propadne li taj posao, Barca se okreće prema Madridu. Prošlog ljeta Griezman je jednom nogom bio na Old Trafordu, no ove zime bi vrlo lako mogao završiti na Nou Kampu. Iako je Barselona demantovala da je u pregovorima s Francuzom, zbog čega ih je Atletiko prijavio FIFA-i, javna je tajna da Blaugrana želi Grizmana.

Marca je nedavno objavila da je Josep Bartomeu lično razgovarao s Grizmanom oko transfera u Barselonu te da su se načelno sve dogovorili. Barcs ga želi odmah u januarui i ne želi čekati do ljeta kad bi se sigurno još neki klubovi nakon SP-a uključili u borbu za Francuza.

David Luiz (30, Čelsi)

Antonio Konte ne voli jednu stvar - kad mu neko protivrjeiči. To je napravio Diego Kosta, pa je ispao iz ekipe, to je napravio i David Luiz, pa je završio na tribinama. Brazilac je javno kritikovao trenera nakon poraza od Rome 3:0 u Ligi šampiona, preko čega Konte nije mogao, ni želio, prijeći.

David Luiz ispao je iz prvog tima, Mirror objavio da je Konte rekao upravi: "Riješite ga se!" David Luiz sigurno odlazi iz kluba, a najviše ga žele Juventus i Mančester Junajted.

Konte ga navodno ne želi prodati rivalima i konkurentu za plasman u Ligu pa je puno realnija opcija da ode u Juventus koji je javno iskazao interes.

Pjer Emerik Obamejnag (28, Borusija Dortmund)

Puno je razloga zašto bi Borusiji bilo najpametnije da se ove zime riješi Gabonca. Kao prvo, ima već 28 godina i cijena će mu samo padati. Kao drugo, iako se situacija zadnjih nedjelja malo smirila, napadač je svojim neodgovornim ponašanjem potpuno narušio atmosferu u svlačionici i saigračima navodno jako ide na živce. I kao treće, bliži se Svjetsko prvenstvo na kojem Obamejang neće igrati i klubovi bi se mogli okrenuti igračima koji će zablistati u Rusiji i desetine miliona potrošiti na nekog drugog.

Borusija želi prodati Obamejanga i tu nema tajni. Idealno bi bilo sad, u januaruu, kad bi za njega mogla dobiti između 60 i 70 miliona eura, što će porušiti sve klupske rekorde. Igrača žele Liverpul, Čelsi i još neki klubovi, no najozbiljniji kupac je Real Madrid koji se ove sezone muči s realizacijom.

Zidane je ostao samo na Karimu Benzemi, kao klasičnom špicu. Bale je stalno povrijeđen, Ronaldo ipak nije klasični centarfor (iako to može igrati), a Borha Majoral se nije pokazao dobrim kao što se mislilo.

Mundo Deportivo objavio je da će Madriđani u ovom prelaznom roku učiniti sve ne bi li doveli Obamejanga na Santiago Bernabeu. U kombinacijama su bili i Mauro Ikardi, Hari Kejn i Robert Levandovski. Sva trojica košala bi više od 100 miliona eura, Kejn čak i 200, a u Madridu računaju da nisu toliko kvalitetniji od Obamejanga da bi opravdali toliko veću cijenu.

Alternativa su Kasper Dolberg iz Ajaksa i Timo Verner iz Lajpciga, ali oni su ipak premladi i lako bi mogli podlegnuti pritisku igranja u klubu kao što je Real.

Obamejang je u 212 nastupa za Borusiju postigao 141 gol i upisao 36 asistencija.

Leonardo Bonući (30, Milan)

Milan je trebalo da bude najprijatnije iznenađenje ove sezone, a ispao je najveće razočaranje. Potrošili su više od 200 miliona eura na pojačanja, a trenutno su osmi na tabeli s 14 bodova manje od mjesta koja vode u Ligu šampiona. O prvom mjestu da ne govorimo.

Jedan od najnezadovoljnijih takvim raspletom je Leonardo Bonući, koji je u klub došao prije samo pet mjeseci za 40 miliona eura. Prema pisanju Gazzette dello Sport, Bonući želi otići sa San Sira. Iako bi najradije ostao u Italiji, kad je čuo da se za njega zanima pola Premijer lige, nije isključio mogućnost odlaska u Englesku.

Čelsi i Arsenal prvi su u redu, iako je realnija opcija odlaska kod Antonija Kontea, s kojim je Bonući u odličnim odnosima. Konte ga je želio još prošlog ljeta, ali je Leo izabrao Milan što se pokazalo pogrešnim i navodno razmatra i mogućnost odlaska u Čelsi.

Arsenalu bi, s druge strane, jako dobro došao bilo kakav novi obrambeni igrač, a pogotovo neko kalibra Bonućija.

Steven N'Zonzi (29, Sevilja)

Sigurno odlazi iz Sevilje, samo je pitanje gdje. Jedan dio španskih medija tvrdi da je sve dogovorio s Arsenalom, kojem hitno treba ozbiljni vezni igrač, a drugi da će potpisati za Everton. No, sigurno je da je Francuz rekao čelnicima Sevilje da želi otići, naročito nakon što se posvađao s trenerom na utakmici s Liverpulom.

"Želim sve najbolje Sevilji. Nadam se da će proći u Ligi šampiona, ali ja neću biti dio te avanture. Uskoro ćete znati moj novi klub", izjavio je nedavno za France Football.

Priča je dobila dodatnu potvrdu nakon što je N'Zonzi juče viđen na londonskom aerodromu Getvik. Englezi tvrde da je došao na pregovore i da je samo pitanje vremena kad će njegov transfer biti objavljen.

Olivije Žiru (31, Arsenal)

Vjerovatno ni u jednoj reprezentaciji nije takva konkurencija u napadu kao u Francuskoj. Arsenalov napadač Olivije Žirou nada se da će u reprezentaciji Francuske za SP biti mjesta i za njega, no Dešampov pomoćnik mu je jasno poručio:

"Nađi klub u kojem ćeš igrati, postiži golove pa ćemo vidjeti."

Žiruov agent rekao je za ESPN da će pokušati nagovoriti Arsenea Vengera da ga pusti kad dođe prava ponuda, a takvih će sigurno biti. Žiru je u 252 utakmice za Arsenal postigao105 golova, no ove sezone je samo u Ligi Evrope bio u startnoj postavi, dok u Premijer ligi ulazi s klupe.

Marsej ga želi već godinama, no Žiruov menadžer rekao je da povratak u Francusku nije opcija. Prošlog ljeta željeli su ga Inter i Juventus, no njima trenutno pojačanja nisu potrebna Vest Hem je odavno zainteresovan, a Bild je objavio tekst u kojem je piše da je i Bajern zainteresiran za Francuza.

Eden Azar (26, Čelsi)

Najmanje realan od svih transfera, ali ne i nemoguć. Mančester Junajted navodno sprema ponudu od 100 miliona eura za Belgijanca, kojeg bi rado i Zidane.

Real ne igra dobro kao prošle godine i nema sumnje da bi igrač poput Azara donio puno opcija u igri Reala Roman Abramovič bi, jasno, radije prodao Azara u Španiju nego jednom od engleskih klubova, iako je najrealnija opcija da sjajni Belgijanac ostane u Čelsiju do ljeta

Bonus video: