Letonija - učesnik Eura 2004, sada daleko od elite

Predstavljamo večerašnjeg, prvog protivnika reprezentacije Crne Gore u grupi G kvalifikacija za Mundijal

8866 pregleda 0 komentar(a)
Fudbalska reprezentacija Letonije, Foto: Uefa
Fudbalska reprezentacija Letonije, Foto: Uefa

Fudbalska reprezentacija Crne Gore odigrala je osam mečeva u 2020. godini. Šest mečeva “sokoli“ su odigrali u C Ligi nacija, gdje su osvojili prvo mjesto i obezbijedili plasman u B ligu, dok su preostale dvije bile prijateljske i obje su završene neriješeno - protiv Kazahstana (0:0) i Letonije (1:1).

Duel protiv Letonije odigran 7. oktobra prošle godine bio je drugi međusobni meč sa ovom baltičkom selekcijom. Prvi je odigran u avgustu 2012. kada je Crna Gora slavila 2:0 golovima Stevana Jovetića i Filipa Kasalice. Pored Jovetića, od igrača koji su sada na spisku Miodraga Radulovića, u sastavu su bili i Stefan Savić i Fatos Bećiraj.

Dvije selekcije počinju večeras (20.45) kvalifikacije u grupi G utakmicom na stadionu „Skonto“ u Rigi. Letonci na tom terenu nijesu igrali od 2017. godine, a meč protiv „sokola“ biće im jedini u kvalifikacijama na ovom igralištu. Holandiju, Tursku i Gibraltar ugostiće na stadionu „Daugava“.

Letonija je daleko o fudbalske elite. Riječ je o reprezentaciji koja zauzima 136. mjesto na Fifinoj rang listi - od evropskih selekcija ispod njih samo su Andora (151. mjesto), Malta (176), Moldavija (177), Lihtenštajn (181), Gibraltar (195) i San Marino (210). Prije dvije godine bili su na 137. poziciji, što je najgori plasman u istoriji ove selekcije. Najbolji je 45. mjesto 2009. godine. A najveći uspjeh učešće na Evropskom prvenstvu 2004.

Stoga ne čudi što je baltička selekcija tokom prva dva izdanja Lige nacija igrala u D ligi, gdje su smještene najslabije evropske reprezentacije. U sezoni 2018/2019. u grupi sa Gruzijom, Kazahstanom i Andorom osvojili su treće mjesto, a da pritom nijesu upisali pobjedu. Potom su katastrofalno odigrali kvalifikacije za Euro 2020. (jedna pobjeda i devet poraza).

Nešto uspješniji bili su u posljednjem ciklusu Lige nacija kada su u konkurenciji Farskih Ostrva, Malte i opet Andore ostvarili jedan trijumf i ponovo osvojili treće mjesto. Najbolji strijelac bio je Janis Ikaunijeks, koji je postigao tri gola.

Letonija grafika
foto: Sofascore

Selektor Dainis Kazakevičs u Ligi nacija forsirao je formaciju 4-2-3-1, mada mu nije stran ni 4-4-2 sistem. Na golu je u početku bio kapiten Pavel Štejnbors, koji je propustio mečeve u novembru, a sada je ponovo na spisku. Tokom odsustva mijenjao ga je Robert Ozols.

Štoperski tandem činili su nekadašnji kapiten mlade selekcije Antonijs Černomordijs i Kaspars Dubra. Izuzetak su dva meča - protiv Farskih Ostrva i Malte - kada su se na centralnom beku mijenjali Elvis Stuglis (prethodnog vikenda otpao sa spiska zbog zdravstvenih problema), Igors Tarasovs i Marcis Ošs. Posljednja dvojica činili su štoperski tandem u prijateljskom oktobarskom meču pod Goricom, na kojem je Tarasovs postigao gol. Desni bek je Roberts Savalnijeks, a lijevi Rivis Jurkovskis. Treba imati u vidu da je sve mečeve u Ligi nacija propustio štoper Vitalijs Maksimenko, koji je prošle godine igrao u japanskoj Omiji, pa zbog strogih kovid mjera nije mogao da se priključi reprezentaciji. Od igrača na spisku selektora Kazakevičsa, Maksimenko ima najviše nastupa u dresu sa državnim grbom (51). U januaru se vratio u Evropu i obukao dres slovenačke Olimpije.

U formaciji 4-2-3-1 - gledajući mečeve u Ligi nacija prošle godine - ispred defanzivne četvorke praktično je zacementirana pozicija Artursa Zjuzinsa, člana ekipe RFS iz Rige, dok za drugu poziciju konkurišu Eduards Emsis (Noa Jerevan) i Kristers Tobers, član poljske Legije iz Gdanjska. Ispred njih najiskusniji na ovom spisku su Vladimir Kamešs (Riga) i Andrejs Ciganiks, svojevremeno član Bajer Leverkuzena, a sada igrač ukrajinske Zarje. Janis Ikaunijeks, član finskog Kuopiona, može da igra na poziciji polušpica, ali u formaciji 4-4-2 i u napadu sa Vladislavsom Gutkovskisom, iz poljskog Rakova, koji je najistureniji kada se Kazakevičs odluči za 4-2-3-1 taktiku. Priliku u napadu možda bi mogao da dobije i Roberts Uldrikis, napadač švajcarskog Siona.

Letonija u meč ulazi nakon tri vezane utakmice bez poraza (dvije pobjede i remi), a po riječima selektora Kazakevičsa taj niz želi da nastavi i protiv Crne Gore.

Ipak, nešto se pitaju i „sokoli“, koji su, na papiru, posebno sada kada su kompletni, daleko kvalitetniji tim...

Bonus video: