Srbija zaustavljena u Dablinu, Hrvati rutinski, kiks BiH

Srbija prepustila prvo mjesto Portugalu, Hrvati lideri grupe H, BiH još uvijek bez pobjede

9721 pregleda 3 komentar(a)
Irci proslavljaju pogodak, Foto: Reuters
Irci proslavljaju pogodak, Foto: Reuters

Širom Evrope večeras su odigrani mečevi u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, a bilo je veoma zanimljivih utakmica.

Fudbalska reprezentacija Srbije remizirala je u Dablinu sa Republikom Irskom 1:1 i prvo mjesto u grupi A prepustila Portugalu, koji je ranije danas u gostima savladao Azerbejdžan 3:0.

Srbija je povela golom Sergeja Milinkovića-Savića u 20. minutu, a onda je tri minuta prije kraja regularnog dijela Nikola Milenković postigao autogol i postavio konačan rezultat.

Portugal je prvi u grupi A sa 13 bodova, Srbija na drugom mjestu ima dva manje.

A ulogu favorita opravdala je Hrvatska - "vatreni" su na Poljudu sa 3:0 savladali Sloveniju i preuzeli prvo mjesto u grupi H, jer imaju bolju gol razliku od Rusije koja je sa 2:0 bila bila bolja od Malte.

Na "Poljudu", u Splitu Hrvate je u vođstvo doveo igrač Hajduka, Marko Livaja u 33. minutu. Na 2:0 povisio je Mario Pašalić u 66, a konačan rezultat postavio je Nikola Vlašić u četvrtom minutu sudijske nadoknade.

A reprezentacija Bosne i Hercegovine je kiksala. "Zmajevi" su u Zenici igrali neriješeno sa Kazahstanom 2:2 i još uvijek su bez pobjede u kvalifikacijama.

Na "Bilinom polju" poveli su gosti - Kuat je nakon sedam minuta igre u drugom poluvremenu matirao Šehića. Preokrenuli su Pjanić i Menalo, a onda je u petom minutu sudijske nadoknade Zajnutdinov postavio konačan rezultat.

BiH je na četvrtom mjestu u grupi D sa tri boda. Lider te grupe je Francuska, koja je večeras golovima Antoana Grizmana savladala Finsku 2:0.

U sjajnom ritmu su i Danci, koji su sa 5:0 bili bolji od Izraela. Poulsen, Kjer, Skov-Olsen, Dilejni i Kornelijus postigli su golove.

Danci nakon šest kola imaju maksmalnih 18 bodova. Postigli su 22 gola, a mreža im se još uvijek nije zatresla.

Bonus video: