Mogao je da bude fudbalski praznik

Kvalifikacije za Mundijal: Crna Gora bez rezultatskog imperativa i pred svega 2.000 navijača dočekuje moćnu Holandiju (20.45)

12966 pregleda 9 komentar(a)
Foto: FSCG
Foto: FSCG

U normalnim okolnostima bio bi to praznik fudbala, ovako samo jedna od mnogih, “običnih” utakmica, doduše sa protivnikom top evropske kategorije.

Crna Gora, lišena bilo kakog rezultatskog imperativa i bez realnih šansi da se dva kola prije kraja kvalifikacija umiješa u borbu za plasman na Mundijal, a pred samo 2.000 navijača zbog kovid-ograničenja i kazne Fife, dočekuje večeras moćnu Holandiju (20.45).

Nikada do sada “narandžasti” nisu gostovali u Podgorici, čak ni u mlađim uzrasnim kategorijama. Trostruki finalista svjetskog prvenstva, nekadašnji evropski prvak, površinski relativno mala ali po mnogo čemu velika i istorijska fudbalska nacija, gleda na Crnu Goru kao na usputnu stanicu ka Mundijalu u Kataru i povratku na najveću scenu nakon propuštenog Mundijala u Rusiji 2018.

Neće četu Luja van Gala dočekati ona euforija, fudbalska groznica i užareni ambijent kakav je u Podgorici dočekao Italijane 2009. ili Engleze 2011, 2013, pa čak i 2019. godine, neće ih dočekati igrački takva Crna Gora, dodatno oslabljena odsustvom prve napadačke zvijezde i najboljeg strijelca u istoriji, Stevana Jovetića (koronavirus).

Holandija - Crna Gora
foto: FSCG

Uprkos tome što neće biti motivisani borbom za najviši plasman u grupi, kao ni hukom sa tribina, izabranici Miodraga Radulovića obećavaju da će im biti dovoljan onaj čisti - fudbalski motiv, za koji kažu da je uvijek prisutan kada nose reprezentativni dres.

Protivnički tim, imena poput Virdžila van Dajka, Frenkija de Jonga, Memfisa Depaja, Žoržinia Vajnalduma... takođe inspirišu...

”Može je opao entuzijazam kod šireg dijela publike, ali kod igrača entuzijazam nikada nije padao. Kad god se igra za reprezentaciju, pogotovo protiv Holandije, koja je jedna od najjačih evropskih selekcija trenutno, motiva i entuzijazma ne fali. Svi igrači jedva čekaju da počne utakmica i da probamo da se pokažemo u najboljem svjetlu”, najavljuje kapiten Stefan Savić.

Taj nedostatak rezultatskog imperativa mogao bi čak da pomogne fudbalerima da odigraju bolje, ističe selektor Radulović.

”Nemamo pritisak rezultata, ali imamo da odigramo odgovorno, discipilonovano, kolektivno... Ovo je prilika da momci pokažu kvalitet, da protiv najjačeg protivnika koji je nakon Italije i Engleske gostovao u Podgorici, a uz pomoć navijača, napravimo dobar rezultat i zaokružimo dobru sliku koju smo smo ostavili u prethodnih osam utakmica. Odigrali smo ih u dobrom ritmu, do kraja smo držali koncepciju i raspored”, kazao je Radulović.

Crna Gora nema šansu da bude bolje plasirana od 4. mjesta u grupi (osim da Gibraltar šokira Tursku u Istanbulu), ali ne može da završi ni slabije od te pozicije. Je li se moglo više - dva puta je pobijeđen Gibraltar i jednom Letonija, jedini “bonus” rezultat je remi u Turskoj - stvar je detaljnije analize kada se okončaju kvalifikacije, tek Radulović kaže da je njegov tim u minulih osam utakmica ostavio “dobru sliku”.

”Svih osam mečeva do sada odigrali smo u dobrom ritmu, do kraja smo držali koncepciju i raspored. Na nekim utakmicama presudile su nijanse, kao na oba meča sa Novrežanima - a u tim nijansama je i razlika od šest bodova na tabeli između njih i nas”, dodao je Radulović.

Crna Gora - Holandija
foto: Sofascore

Crna Gora se nije obrukala protiv Holandije u Ajndhovenu, iako je izgubila ubjedljivo, 4:0.

”Napravili smo analizu tog meča, do penala smo igrali korektnu utakmicu, kasnije imali i šansu. Pokušaćemo to da ponovimo, ali sada da 90 minuta budemo kompaktni, i da ne pravimo greške, jer su oni pogubne protiv takve ekipe. Takođe, i da igramo hrabrije nego što je bilo do sada slučaj”, istakao je crnogorski selektor.

Ponovo je njegov tim oslabljen, a jednak problem kao odustvo Jovetića je nedostatak igrača u veznom redu, naročito njegovom defanzivnom dijelu, gdje nedostaju Vukčević i Šćekić. Takođe, nema ni Vešovića zbog crvenog kartona u Norveškoj.

”Oslabljeni smo, imam povjerenje u igrače koji mogu da zamijene odsutne. Neće biti lako, Holanđani imaju timski duh, posebno nakon dolaska trenerske ikone Van Gala, a pet posljednjih utakmica odigrali su maestralno. Moramo zato da budemo kompaktni, sa markacijom i srednjim blokom, da neutrališemo protok lopte - ako to uspijemo, onda ćemo spriječiti da stvaraju prilike, a tako će i naša šansa biti veća da se napravi rezultat”, zaključio je Radulović.

Meč pod Goricom počinje u 20.45, a sudi Španac Karlos del Sero Grande. U VAR sobi će biti njegov zemljak Hose Luis Munuera.

Bonus video: