Sveto mjesto: Ovdje se rodio Edson Arantes, koji je dobio nadimak Pele i ušao u istoriju

Kuća u kojoj je rođen Pele proretvorena je u muzej prije 20-ak godina, a nakon njegove smrti postaće svojevrsno svetilište

8813 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na ulasku u mjestašce Tres Korasoeš (u prevodu tri srca), nalazi se prvi, a na lokalnom trgu drugi spomenik. Malo dalje, na desetak minuta hoda, jedinim putem dolazi se do kuće u kojoj je 30. oktobra 1940. godine rođen čovjek koji je promijenio istoriju.

To je rodna kuća Edsona Arantesa do Nasimenta, koji je kasnije dobio nadimak Pele i postao fudbalska legenda, čovjek koji je promijenio i igru i od fudbala stvorio svojevrsnu religiju, ne samo u Brazilu, već i u cijelom svijetu.

Kuća u kojoj je rođen Pele proretvorena je u muzej prije 20-ak godina, a nakon njegove smrti postaće svojevrsno svetilište.

Kolijevka, džemperčić koji je nosio, stari radio, prva lopta, fotografije... - vraćaju vrijeme 80-ak godina unazad.

“Došao sam da osjetim Peleovu dušu, jer nismo mogli da vidimo Pelea uživo, rijetko je dolazio... Ali, osjećamo njegovo prisustvo, nešto se događa, kao kada uđem u crkvu”, kaže Adelsio Sobrinjo, stanovnik Tres Korasoeša.

Ispred te kuće napravio je prve fudbalske korake, u društvu oca Dondinja, koji je bio poluprofesionalni fudbaler.

Rano se sa ocem i majkom Selest, koja je još živa i nedavno je napunila 100 godina, preselio u Santos i - ostalo je legenda.

“Ono što je uradio u životu trajaće vječno. Rođen je ovdje i to će se pamtiti takođe. To nama mnogo znači”, kazao je Žorž Kosta, Peleov rođak.

Peleovo rodno mjesto posjetili su nakon njegove smrti i navijači iz cijele zemlje.

“Bila nam je obaveza da dođemo i budemo blizu kralju. Nestvaran je osjećaj biti u kući u kojoj se rodio. Mi, navijači iz grupe Torcida Brazuka, morali smo da se poklonimo kralju fudbala”, rekao je Rafael Gomeš.

U lokalnoj crkvi Matris da Sagrada Familija, u kojoj je Pele kršten nakon rođenja, održana je misa povodom njegove smrti.

“Pele je kršten ovdje, a velika je vjerovatnoća da je i njegova majka. Pele je simbol borbe crnaca u ovoj zemlji, siromašnih, on je čovjek koji je talentom i skromnošću pokazao da je sve moguće. On je primjer”, naveo je sveštenik Aleks Adao.

Pele će biti sahranjen 2. januara, a kovčeg sa njegovim tijelom biće u nedjelju izložen na stadionu Urbano Kaldeira, na kome je zadivio svijet, igrajući za Santos.

Bonus video: