Efikasna Crna Gora - faktor Jovetić i napadačka raznovrsnost

Više golova od Crne Gore do sada je postiglo samo šest evropskih selekcija - Njemačka, Belgija, Portugal, Španija, Italija i Poljska.
64 pregleda 0 komentar(a)
Stevan Jovetić, Foto: Savo Prelević
Stevan Jovetić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.06.2017. 13:46h

Reprezentacija Crne Gore efikasnija je od Engleske, Francuske, Hrvatske i Holandije nakon prvih šest mečeva u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

U dosadašnjem toku takmičenja, izabranici Ljubiše Tumbakovića postigli su 14 golova, makar jedan na svakoj utakmici.

Engleska je, s druge strane, upisala svega 10, iako je igrala sa Maltom i Litvanijom, Holandija 13, bez obzira što se sastajala sa Luksemburgom, Hrvatska 11, od čega šest protiv Kosova, koliko i Francuska...

Više golova od Crne Gore do sada je postiglo samo šest evropskih selekcija - Njemačka, Belgija, Portugal, Španija, Italija i Poljska.

Njemci su, međutim, čak 15 od 27 golova dali San Marinu, Španci (21) i Italijani (18) gol-razliku popravljaju protiv Lihtenštajna, Portugalci (22) su 12 golova dali Andori i Farskim Ostrvima, dok Belgijanci (24) u svojoj grupi imaju Gibraltar. Samo je Poljska (15 golova, jedan više od nas) raspucana protiv rivala u grupi koji nisu "topovsko meso".

Devet od 14 golova, Crna Gora je postigla protiv Jermenije i Kazahstana na domaćem terenu, ali to nisu rivali koji služe za popravljanje gol-razlike, već je riječ o selekcijama protiv kojih na sigurne bodove ne mogu da računaju ni mnogo jače reprezentacije.

Šta je razlog neočekivane efikasnosti crnogorskog tima?

Pod broj jedan, neprikosnoveno – faktor Stevan Jovetić.

Tokom cijelog ciklusa, Jovetić je izuzetno inspirisan u dresu nacionalnog tima. Upisao je šest golova na pet mečeva, propustio je duel sa Poljskom zbog povrede.

Golove je davao na sve moguće načine – glavom (protiv Rumunije), sa peterca (protiv Kazahstana), iz kontre (protiv Jermenije u gostima), a sve je začinio spektakularnim repertoarom u nedjelju pod Goricom, kada je upisao het-trik, i stigao do 23 pogotka u dresu nacionalnog tima.

Jovetić je, takođe, učestvovao u dva gola, a njegova asistencija Bećiraju u Kopenhagenu bila je, takođe, fudbalsko remek-djelo.

Uz takvog Jovetića, i drugi se osjećaju lagodnije i moćnije na terenu, pa je tako, recimo, Bećiraj već upisao tri gola - do ovog ciklusa na 46 mečeva postigao je pet.

Jovetić i Bećiraj kombinovano su, dakle, postigli devet od 14 pogodaka, a u strijelce su se upisala još petorica igrača - Savić, Tomašević, Vukčević, Kojašević i Mugoša.

Toliku golgetersku raznovrsnost, nacionalni tim nije imao do sada.

Prekidi su, takođe, na početku ciklusa bili moćno oružje Crne Gore – Jovetić je protiv Rumunije pogodio poslije kornera, a čak tri pogotka “van igre” postignuta su u duelu sa Kazahstanom pod Goricom (5:0).

Crna Gora ima igrače koji i sa klupe mogu da naprave razliku - gol protiv Poljske, najjače selekcije u grupi, na primjer, djelo je fudbalera koji nisu ni ulazili u igru protiv Jermenije: Kojašević je centrirao, a Mugoša glavom pogodio mrežu.

Selektor Tumbaković je poznat kao trener koji fudbal gleda kao igru na gol više, ali je toliko iskusan i fudbalski pismen da shvata da nema tim koji će isključivo iz posjeda lopte dolaziti do šansi i golova.

Njegova Crna Gora nije napadačka, zapravo nije - naivna ekipa, koja precjenjuje sopstvene mogućnosti, što je često bio slučaj u prošlosti.

Pod njegovim vođstvom je veoma direktna - igrači traže rješenje gledajući prema naprijed, pokušavajući da za što manje vremena dođu što brže do opasne zone.

Da, međutim, polako teži ka tome da se igrači osjećaju komforno, ili komfornije i sa loptom u nogama, pokazao je postavom protiv Jermenije, u kojoj su bili mladići Kosović i Janković, tehnički daroviti igrači, kojima nedostaju iskustvo i sigurnost na najvećoj sceni. Što ih prije steknu - to bolje za njih i nacionalni tim.

Dokle će “faktor Jovetić”, kao pokretač cijelog tima, i Tumbakovićeva želja da vodi takmičarski tim sa napadačkim šmekom, dovesti Crnu Goru u kvalifikacijama za Mundijal - ostaje da se vidi.

Nije lako plasirati se na Svjetsko prvenstvo, jer je put do baraža težak, a baraž utakmice - pakleno teške, ali je jasno je da ovo nisu jedine kvalifikacije ovog tima, niti ovog stručnog štaba.

Dok Crna Gora iz pozadine traži put do Rusije, Tumbaković istovremeno sprema ekipu za naredne kvalifikacije. One će biti puno lakše - dva tima iz grupe direktno će se plasirati na Euro 2020, dok će treći igrati baraž.

Prvih šest mečeva ovog ciklusa pokazali su da ono što rade selektor i njegov stručni štab, itekako, ima smisla - za sadašnjost, ali i za budućnost.

Još da nije bilo poraza u Jerevanu...

Ko je efikasniji od Crne Gore

Najviše golova u dosadašnjem toku kvalikacija postigla je Njemačka, čak 27, ali je San Marinu dala 15 na dva meča.

Belgija je trenutno na koti 24 – šest puta su pogodili mrežu Gibraltara, a čak 10 Estoniji na dvije utakmice.

Portugalci su se upisali 22 puta, od čega 12 na mečevima sa Andorom i Farskim ostrvima.

Jedan manje postigli su Španci, uz osam komada Lihtenštajnu.

Italijani su postigli 18 golova, nakon petarde protiv Lihtenštajna u nedjelju

Poljaci su za sada na 15 golova, od kojih je čak 11 djelo Roberta Levandovskog.

Bonus video: