Grčka tragedija: Van Persi het-trikom odveo Junajted u četvrtfinale

U četvrtfinale ide i Borusija Dortmund, bez obzira na poraz od Zenita kod kuće sa 2:1
53 pregleda 4 komentar(a)
Van Persi, Foto: Beta/AP
Van Persi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.03.2014. 22:12h

Fantastični Holanđanin Robin van Persi je het-trikom Olimpijakosu u revanšu osmine finala Lige Šampiona razgrnuo mrak u kojem su se nalazili “đavoli” i ostavio je Mančester junajted u borbi za jedan trofej.

Osim “đavola”, sinoć se u četvrtfinale evropske elite plasirala i Borusija Dortmund, uprkos porazu od 2:1 od Zenita na “Signal Iduna parku”.

Oni će se sa Bajernom, Atletikom, PSŽ-om, Čelzijem, Barselonom i Realom naći u žrijebu četvrtfinala, koji je zakazan u petak u podne u Nionu. Prvi mečevi odigraće se 1. i 2. aprila, a revanši 8. i 9. aprila.

Karakter velike ekipe

Koliko je Mančester junajted sinoć imao težak zadatak ponajbolje potvrđuje podatak da je postao tek drugi klub u istoriji Lige šampiona, koji je prošao dalje nakon izgubljenog prvog duela rezultatom od 2:0. To je prošle godine uspjelo samo Barseloni u dvomeču sa Milanom.

A Mančester junajted je nakon nedjeljnog potopa u najvećem derbiju Engleske i porazom od Liverpula sa 3:0 na “Old Trafordu”, pokazao ono čega se trener Pirejaca Mičel najviše pribojavao. Pokazali su “đavoli” karakter velike ekipe i već do poluvremena vratili stvari na svoje mjesto.

Junak “đavola”, Van Persi je najprije izborio penal Holebasa, kojeg je potom realizovao, da bi u prvom minutu sudijske nadoknade sjajno reagoavo na dodavanje Vejna Runija.

Treći gol Holanđanin je postigao u šestom minutu nastavka, sjajnim šutem iz slobodnog udarca. Van Persi je zbog povrede noge u finišu iznesen na nosilima!

Tako su “đavoli” drugi put u svojoj istoriji uspjeli da prođu dalje u Evropi nakon poraza od 2:0. Prvi put su to uradili prije 30 godina kada su u četvrtfinalu Kupa kupova eliminisali Barselonu.

A Olimpijakos je uradio ono što je i najavljivao. Napao je “đavole” u njihovom hramu i sve do drugog primljenog gola bio je i opasnija ekipa. Ipak, De Hea je činio čuda na golu Mančćester junajteda, nakon šansi Peresa i Domingesa. Kazna je bila surova!

I nakon trećeg primljenog gola sreća i sjani De Hea učinili su da Dominges i Kempbel ne utišaju prepuni “Old Traford”.

Pirova pobjeda Zenita

Za razliku od “Old Traforda”, na “Signal Iduna parku” je izostala drama. Viceprvak Evrope, Borusij,a je pitanje prolaska u četvrtfinale riješila ubjedljivom pobjedom na “Petrovskom”. Ipak, u drugom i posljednjem duelu na klupi Zenita, Sergej Sjemak je uspio da dođe do polovičnog učinka - poraz od CSKA i pobjede u Dortmundu.

Uprkos porazu, Borusija je kontrolisala utakmicu, pa nakon pobjedonosnog gola rezerviste Rondona Zenit nije imao šansi da postigne gol, a kamoli dva koliko mu je bilo neophodno za prolazak.

Rezultati

Mančester junajted - Olimpijakos 3:0

Van Persi 25 (penal), 45, 51.

Borusija Dortmund - Zenit 1:2

Kel 38 - Hulk 16, Rondon 73.

Odigrano juče

Čelzi - Galatasaraj 2:0 (prvi meč 1:1)

Real Madrid - Šalke 3:1 (6:1)

Odigrano ranije

Bajern Minhen - Arsenal 1:1 (prvi meč 2:0)

Atletiko Madrid - Milan 4:1 (1:0)

Barselona - Mančester Siti 2:1 (2:0)

Pari Sen Žermen - Bajer Leverkuzen 2:1 (4:0)

Bonus video: