Juve srušio šampiona, Šahtjor u osmini finala

Juve je slavio i došao u situaciju da mu i bod u Donjecku u posljednjem kolu garantuje prolaz, a Čelziju ostaje samo da se nada da neće postati prvi vladar koji nije prošao grupu...
5 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2012. 22:05h

Juventus je razdrmao Evropu, Čelziju se sprema metla - to je jasno nakon pobjede "stare dame" u vjerovatno ključnom meču za prolaz u osminu finala.

Juve je slavio sa 3:0, došao u situaciju da mu i bod u Donjecku u posljednjem kolu garantuje prolaz, a aktuelnom šampionu Evrope ostaje samo da se nada da neće postati prvi vladar koji nije prošao grupu...

"Plavcima" sada ni pobjeda u posljednjem kolu protiv Nordsjelanda kod kuće ne garantuje ništa, jer sve zavisi od Šahtjora i Juvea - Ukrajinci su već u osmini finala, Italijani im se neće pridružiti jedino ako izgube na “Donbas areni” (a Čelzi očekivano slavi).

Da li će londonski tim u posljednju bitku ući sa Robertom di Mateom znaće se narednih dana, ali je činjenica da je Italijan u najtežoj situaciji od kada je stigao na "Stamford bridž".

Konačno evropski Juve

Mirko Vučinić je igrao do 82. minuta, a do trijumfa su italijanskog šampiona vodili Fabio Kvaljarela, Arturo Vidal i Sebastijan Đovinko.

I najzad je viđen Juventus koji zna šta želi u Evropi, i opet je, slučajno ili ne, to demonstrirao protiv Čelzija. Ko se sjeća - šampion se tresao i u Londonu u prvom kolu protiv istog rivala, iako je vodio sa 2:0.

"Ovo je još jedna velika noć za naš tim. Kada u tako bitnoj utakmici nadigrate evropskog prvaka onda je jasno da zaslužujete da prođete. Rizikovali smo, isplatilo se i ovu šansu ne smijemo da propustimo", rekao je Đanluiđi Bufon.

"Juvery good", napisao je torinski "Tutosport" na engleskom i jasno stavio do znanja šta misli o utakmici izabranika Anđela Alesija.

A Čelzi? Sada će se malo ko sjećati da je kod 0:0 i 1:0 promašio tri zicera (Eden Azar, Oskar i Huan Mata), kao i da su prva dva gola Juvea, pogotovo prvi, stigla praktično iz odbijene lopte.

Di Mateo vjerovatno nije ni zaslužio sreću, jer je 70 minuta igrao bez napadača (tek tada je u igru ušao Fernando Tores).

Na kraju je tradicija učinila svoje - Čelzi je u 12 evropskih mečeva u Italiji pobijedio samo jednom (uz šest poraza i pet remija).

"Liga šampiona je prošle sezone za nas bila kao san, a sada... Ne mogu reći da je košmar, ali je situacija veoma razočaravajuća. Sada nam ostaje da pobijedimo u posljednjem kolu i vjerujemo u srećan kraj", kazao je Petr Čeh.

Šahtjor prošao, Adrijano se obrukao

Šahtjor je deklasirao Nordjeland (5:2) iako je dva puta gubio, a meč je obilježio Luiz Adrijano, napadač Ukrajinaca.

Brazilac je dao gol za 1:1 tako što je "zaboravio" na fer-plej, jer je pas Vilijana bio namijenjen protivniku (tako je želio da vrati loptu Dancima), a ne njemu...

Domaći igrači su ostali u čudu, Adrijanu ni to nije bilo uopšte jasno, samo je želio da proslavi gol za izjednačenje.

Fer-pleja u Nordsjelandu, dakle, nije bilo, ali će ostati upisano da su "rudari" prošli među osam najboljih i da su u drugom poluvremenu slomili otpor Skandinavaca.

Adrijano je, inače, upisao het-trik, a dvostruki strijelac je bio Vilijan.

"Htjeli smo odmah nakon našeg pogotka da pustimo gol, ali se nismo mogli dogovoriti na terenu. I na ponovljenom snimku možete vidjeti kako Stjepanenko nije shvatio i ispucao je loptu ispred njihovog kapitena", istakao je kapiten Šahtjora Darijo Srna.

Prošli i Barsa, Bajern i Valensija

Barselona je rutinski savladala Spartak u Moskvi i matematički obezbijedila plasman u osminu finala, i to s prve pozicije.

Katalonski velikan je na "Lužnjikiju" slavio sa 3:0, a sve je bilo gotovo već do poluvremena - Dani Alveš je u 16. evrogolom načeo Ruse, a onda je Lionel Mesi (u 27. i 39. minutu) otklonio sve dileme oko pobjednika.

U istoj grupi, Benfika je savladala Seltik i sada oba tima imaju po sedam bodova. Odluka pada u posljednjem kolu - Kelti dočekuju Spartak (koji je ispao), a Portugalci idu na "Nou Kamp".

Valensija i Bajern su remijem (1:1) proslavili prolaz i jedina dilema pred posljednje kolo je ko će u osminu finala s prve pozicije.

Lil je upisao prve bodove u Ligi šampiona - tim Marka Baše (odigrao 90 minuta) slavio je Minsku sa 2:0 protiv BATE-a.

Galatasaraj ili Kluž?

U paklu "Turk telekoma arene" u Istanbulu Galatasaraj je pobijedio desetkovani Mančester junajted.

Junak Turaka je bio Burak Jilmaz, ali tek se očekuje rasplet - i Galata i Kluž pred posljednje kolo imaju isti broj bodova.

Ekipa Fatiha Terima gostuje Bragi za dvije sedmice, dok Kluž na prvi pogled čeka nemoguća misija na "Old trafordu".

"Jurićemo pobjedu u Portugalu", najavio je Terim.

Rezultati

GRUPA E

JUVENTUS – ČELZI 3:0

Kvaljarela 38, Vidal 61, Đovinko 90.

NORDSJELAND – ŠAHTJOR 2:5

Nordstrand 24, Lorencen 29 - Adrijano 26, 52, 81, Vilijan 44, 50.

Tabela: Šahtjor 10, Juventus 9, Čelzi 7, Nordsjeland 1.

GRUPA F

BATE - LIL 0:2

Sidibe 14, Bruno 31.

VALENSIJA – BAJERN 1:1

Feguli 77 - Miler 82.

Tabela: Bajern, Valensija 10, BATE 6, Lil 3.

GRUPA G

SPARTAK M. - BARSELONA 0:3

Alveš 16, Mesi 27, 39.

BENFIKA – SELTIK 2:1

Džon 7, Garaj 72 - Samaras 31.

Tabela: Barselona 12, Benfika, Seltik 7, Spartak M. 3.

GRUPA H

GALATASARAJ – MANČESTER J. 1:0

Jilmaz 54.

KLUŽ – BRAGA 3:1

Rui Pedro 7, 15, 34 - Alan 17.

Tabela: Mančester j. 12, Galatasaraj, Kluž 7, Braga 3.

Galerija

Bonus video: