Pokazaćemo Česima da prošli meč nije bio realna slika

Napumpana samopouzdanjem nakon preokreta i pobjede protiv Mađara u prijateljskom meču (2:1), Crna Gora dočekuje duel sa Česima, željna revanša za junski poraz u Olomucu 3:0
4748 pregleda 11 komentar(a)
Crna Gora dočekuje Češku u četvrtak u 20.45, Foto: Savo Prelević
Crna Gora dočekuje Češku u četvrtak u 20.45, Foto: Savo Prelević

Pobjeda protiv Mađarske u prijateljskom meču pod Goricom, a naročito način na koji je Crna Gora stigla do nje (2:1, preokretom, nakon rano primljenog gola), značiće puno našoj selekciji pred kvalifikacioni duel sa Češkom i nastavak kvalifikacija, poručuju strijelci golova Nebojša Kosović i Stefan Mugoša.

Crnogorska reprezentacija ostavila je dobar utisak na debiju novog selektora Faruka Hadžibegića, iako oslabljena, savlada je takođe oslabljenog rivala, ali prava, takmičarska iskušenja tek dolaze...

- Pobjeda znači mnogo za samopouzdanje pred važnu utakmicu. Pokazali smo karakter, preokrenuli smo rezultat, što je mnogo bitno. Okrećemo novu stranicu, gledamo naprijed - kazao je Mugoša.

Slijedi Češka, tvrd i neugodan protivnik, reprezentacija koja je svaki put dobila Crnu Goru u tri dosadašnja duela (dva čuvena meča baraža za Euro 2011. i nedavno 3:0 u Olomucu u ovim kvalifikacijama).

Duel pod Goricom igra se u utorak veče u 20.45 i Crna Gora želi da dobrim rezultatom napusti začelje grupe.

- Spremamo se za Češku, gledaćemo prethodnu utakmicu koju smo igrali protiv njih. Spremičemo se najbolje što možemo - dodao je Mugoša.

Nebojša Kosović je dao prvi gol u dresu reprezentacije Crne Gore, efektnim udarcem nakon efektne akcije i asistencije petom Vukana Savićevića.

- Prvi i najdraži gol, nadam se da će ih biti još. Ipak, najviše sam srećan jer smo pobijedili tako što smo se vratili iz minusa i šoka. To je dobro za psihu, vidjeli smo da možemo. Poželjeli smo dobrodošlicu selektoru, neka ovo bude novi početak za sve nas - kazao je Kosović.

Hadžibegić je nakon meča ukazao na oscilacije u igri, koje su posljedica nedovoljne (i neravnomjerne) minutaže igrača u klubovima...

- Istina je da nam fali malo snage, neki igrači nemaju kontinuitet, ali mislim da smo izgarali 90 minuta i da smo izdržali dobar ritam, što je, čini mi se, napredak u odnosu na prethodne utakmice - dodao je Kosović.

Stefan Savić, Marko Vešović, Marko Bakić i Marko Janković - svi bi trebalo da budu spremni za Čehe...

- Mislim da je najvažnije da su igrači 100 posto spremni i zdravi, a kvalitet imamo - isakao je vezista kazahstanskog Kairata iz Almatija.

Mađari su već arhivirani, slijedi jači meč, sa jači protivnikom, većim ulogom...

- Izgubili smo ubjedljivo u Češkoj u junu, ali to nije bila realna slika, rezultat je bio previsok. Oni su dobri, jaki, disciplinovani, opasni, trče dosta.. Očekujem da pokažemo nešto novo, da odigramo dobro i da pokažemo da možemo da se nosimo sa jakim selekcijama - kazao je Kosović.

Fatos Bećiraj je igrao svih 90 minuta protiv Mađarske - trčao, izgarao, prilično se potorošio i značajno doprinio prvoj pobjedi Crne Gore nakon 11 mjeseci i trijumfa u Litvaniji u Ligi nacija oktobra prošle godine.

- Drago nam je što smo uspjeli da prekinemo negativan niz. To što se dogodilo se zaboravlja, okrenuli smo novu stranicu i napravili dobru uvertiru za Češku - kazao je Bećiraj.

Iako prijateljska, utakmica protiv Mađara je bila značajna, iz više razloga...

- Ne treba potcijeniti pobjedu nad Mađarskom, to je ekipa koja je pobijedila Hrvatsku. Jeste prijateljska, ali nama je veoma važna - dodao je napadač izraelskog Makabija iz Netanje.

Protiv Čeha je, naravno, još važnija...

- U Olomucu smo primili bezveze golove, nije trebalo da izgubimo tako ubjedljivo, ali mnogo je faktora uticalo. Treba da igramo jako, disciplinovano, da se branimo kao grupa, a kvalitet da ugrozimo protivnika - zaključio je Bećiraj.

Utakmica protiv Češke, u utorak veče u 20.45, biće i jubilarna, 100. koju će odigrati crnogorska reprezentacija od marta 2007, kada su u prvom meču pobijeđeni Mađari - 2:1, preokretom, nakon rano primljenog gola...

Bećiraj: Prava smo grupa, držimo se zajedno i u pobjedama i u porazima

Sve ono što se događalo uoči utakmice sa Kosovom početkom juna, kada su dva igrača i selektor iz političkih razloga napustili reprezentaciju, uzdrmalo je, ali ne i oborilo crnogorsku reprezentaciju, pokazao je to i meč sa Mađarima, na debiju novog selektora kojim je i otvorena nova stranica...

- Pokazali smo da smo dobra grupa, da se držimo zajedno i da zajedno možemo puno - kazao je Fatos Bećiraj.

Crna Gora nastavlja dalje, slijede kvalifikacije, biće dobrih i loših rezultata, ali atmosfera je - na visokom nivou...

- Uvijek je bila odlična, svi se držimo zajedno, i u pobjedama i u porazima - rekao je Bećiraj, jedan od najiskusnijih.

Bonus video: