Portugalski derbi u srcu Irske

Porto je završio sezonu u prvenstvu bez poraza (27 trijumfa), a Braga mora i da pronađe rješenje za čudesnog Radamela Falkaa, čovjeka koji je ove sezone postigao 16 golova u Ligi Evrope
0 komentar(a)
Dablin, Foto: BETA/AP
Dablin, Foto: BETA/AP
Ažurirano: 17.05.2011. 16:10h

Dablin je poprište portugalskog derbija, duela dva tima iz gradova koji su udaljeni svega 47 kilometara.

Porto i Braga, dvije ekipe koje su ove godine pokazale najviše u Ligi Evrope, sastaju se sjutra, a glavni grad Irske će da ponudi odgovor da li će Porto da osvoji drugi ili manji portugalski klub prvi trofej pobjednika ovog takmičenja.

Ako se gleda tradicija i kvalitet, Porto je veliki favorit - tim novog trenerskog maga Andrea Viljaš Boaša se prošetao do finala, a posljednji put je od Brage izgubio u septembru 2009. godine. Od tada ima tri vezane pobjede i gol razliku 9:3.

Takođe, Porto je završio sezonu u prvenstvu bez poraza (27 trijumfa i tri remija), a Braga mora i da pronađe rješenje za čudesnog Radamela Falkaa, čovjeka koji je ove sezone postigao 16 golova u Ligi Evrope po čemu je rekorder.

- Nisam čudo, nisam fenomen. Samo uživam kada igram velike utakmice. Tek ove sezone sam počeo da igram evropska takmičenja i očekujem da će da bude još golova - rekao je Falkao.

Bragu sigurno plaši i podatak da su Falkao i Hulk ove sezone kombinovano postigli 63 gola u Evropi i domaćim takmičenjima.

- Nadamo se da će imati loš dan. Učinićemo sve da ih zaustavimo, ali to je ove sezone malo kome uspjelo - kazao je bek Brage Migel Garsija.

Trener Brage Domingoš Pasijensija je ranije bio napadač Porta, jedna je od legendi kluba, a prije 15 godina je bio najbolji strijelac lige igrajući za „zmajeve”. Ipak, emocije sjutra veče ostavlja po strani.

- Normalno je što svi misle da je Porto favorit, to nalaže tradicija i kvalitet. Međutim, u jednom meču je sve moguće, finale evropskog takmičenja je uvijek posebno, nikad niste sigurni kako meč može da krene. A mi od starta sezone maštamo veliki rezultat, možda baš sada do njega i dođemo - istakao je Pasijensija, koji će posljednji put voditi Bragu, jer se pominje da na kraju sezone ide u Sporting.

Viljaš Boaš, Murinjov učenik koji je bio sa Specijalnim sve do početka prošle sezone (tada je preuzeo Akademiku), može da postane najmlađi trener šampion u istoriji ovog takmičenja (ima samo 33 godine).

Za mnoge je već sada „Special two”, a prije finala se makar potrudio da smanji priče o eventualnog odlasku u Juventus, Čelzi ili Romu.

- Moja budućnost je u Portu, ne znam za želje ostalih klubova niti me one interesuju - rekao je Viljaš Boaš.

Porto - Braga

Dablin - Stadion „Dablin arena”. Kapacitet: 51.700. Sudija: Karlos Velasko Karbaljo (Španija). Početak u 20.45.

Porto (4-3-3): Helton - Šapunaru, Rolando, Majkon, Alvaro Pereira - Guarin, Fernando, Mutinjo - Hulk, Falkao, Varela.

Braga (4-4-2): Artur - Garsija, Rodriges, Paulao, Silvio - Alan, Vandinjo, Kustodio, Vijana - Lima, Mejong.

Bonus video: