Jedan od najljepših trenutaka u karijeri

"U ovom trenutku, ovo je jedan od najljepših trenutaka u mojoj karijeri, posebno što to radim za Crnu Goru, predstavljajući tu zemlju", kaže De Forž.
0 komentar(a)
Ana de Forž, Foto: FIBAEUROPE.COM
Ana de Forž, Foto: FIBAEUROPE.COM
Ažurirano: 29.06.2011. 22:27h

Iako je iz tabora naše reprezentacije juče poručeno da igračice neće davati izjave za medije uoči meča sa Turskom, na sajtu FIBA Evropa u srijedu je osvanuo intervju sa Anom de Forž, naturalizovanom Crnogorkom, američakog porijekla. Intervju prenosimo u cjelosti.

• Da li ste u najluđim snovima mogli pomisliti da će Crna Gora od autajdera doći u poziciju da bude ekipa koja može da se bori za medalje?

"Mislim da smo vjerovale u sebe, ali nijesmo mislile da možemo ostati neporažene do današnjeg dana. Na svakoj utakmici smo dobijale sve više na samopouzdanju. U ekipi je zaista sjajna “hemija” i igramo veoma dobro u ovom trenutku".

• Crna Gora je iznenadila mnoge timove na ovom šampionatu. Da li to znači da reprezentacija Crne Gore ima baš dobre igračice za koje šira javnost nije znala?

"Crna Gora je mala zemlja i mislim da mnogi na nju nijesu obratili pažnju. Mislim da su igračice iz Crne Gore veoma talentovane. Jelena Škerović, Iva Perovanović, Jelena Dubljević su najbolji primjeri, a ima ih još koje će biti veoma dobre. Vjerujem da će nakon Evropskog prvenstva svi znati za igračice Crne Gore".

• Jedan od razloga zbog čega je Crna Gora bila uspješna na ovom šampionatu je sposobnost ekipe da tokom meča diktira tempo igre.

"Sve to polazi od našeg plejmejkera Jelene Škerović. Ona je jedna od najboljih, a to znam jer sam i ranije igrala zajedno sa njom u klubu. Ona veoma dobro kontroliše igru. Kao što sam već rekla, imamo odličnu atmosferu u ekipi, sve znamo šta treba da radimo, i svaka od nas se bori i za svoju saigračicu. Uz to, na svakoj utakmici ostavljamo srce na parketu".

• Kakvo mjesto u vašoj karijeri ima ovo Evropsko prvenstvo?

"Veoma sam uzbuđena što sam dio svega ovoga. U ovom trenutku, ovo je jedan od najljepših trenutaka u mojoj karijeri, posebno što to radim za Crnu Goru, predstavljajući tu zemlju. Do sada je sve bilo dobro, nastavićemo da se borimo do kraja".

• Sada će mnogo početi da pričaju i o Olimpijskim igrama, a vi ste na dobrom putu da izborite olimpijsku vizu. Da li ste mogli i zamisliti da ćete biti blizu plasmana na Igre u Londonu u dresu zemlje u kojoj ste rođeni (SAD) ili pak bilo koje druge zemlje?

"Čast je biti dio toga. To je iskustvo koje imaju samo odabrani. Bila bi mi čast da u tome uspijem. Međutim, u ovom trenutku smo skoncentrisani na ovo prvenstvo".

• Kako se snalaziš u komunikaciji sa ostatkom tima, posebno tokom tajm-auta?

"Selektor (Miodrag Baletić) savršeno govori engleski".

• Zaista?

- Ne, šalim se (smijeh).

• Da li to znači da si si pametna i da nije potrebno da ti neko govori šta da radiš?

"Ne, naravno. Selektor nam se obraća na srpskom jeziku, ali sve igračice u ekipi govore engleski, pa sa te strane nema problema".

• Pobjedom protiv Francuske (73:68), Crna Gora je svima jasno pokazala koliko vrijedi.

"To je bila prava provjera za nas, da vidimo gdje smo. Do meča sa Francuskom smo igrali dobro, ali smo znale da će Francuska biti veliki test za nas. Srećom po nas, dobili smo taj meč. Želimo da nastavimo istim putem i vidjećemo šta će na kraju biti".

Bonus video: