Neprovjereno, protivrječno i zlonamjerno

Upravni odbor podsjeća sportsku javnost da je klub od nove Uprave preuzet u septembru 2008. godine sa veoma visokim iznosom nagomilanih dugova i zaostalih plata
108 pregleda 0 komentar(a)
Budućnost i Hemofarm, Foto: Savo Prelević
Budućnost i Hemofarm, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.02.2011. 21:30h

Povodom teksta „Sprema se čistka”, koji je objavljen u „Vijestima” 9. februara, oglasio se Upravni odbor Košarkaškog kluba Budućnost, čije saopštenje prenosimo u cjelosti.

„Upravni odbor KK Budućnost ocijenio je da se u tekstu nalaze brojne neprovjerene, protivrječne i zlonamjerne ocjene koje su sračunate da proizvedu nepostojeću aferu.

KK Budućnost, u protekle dvije takmičarske sezone, kao i u tekućoj zabilježio je i bilježi veoma dobre uspjehe, koji su rezultat kvalitetnog funkcionisanja svih struktura i cjeline kluba, a najviše zahvaljujući svojim besprekornim, skromnim i požrtvovanim igračima koji su dostojno reprezentovali svoj klub, grad i državu na svakom mjestu i svim takmičenjima.

Upravni odbor podsjeća sportsku javnost da je klub od nove Uprave preuzet u septembru 2008. godine sa veoma visokim iznosom nagomilanih dugova i zaostalih plata i to u vremenu kulminacije ekonomskog prosperiteta države, ali istovremeno i predvečerja snažne ekonomske krize koja se odrazila na sve segmente društva pa i na sport i koja je obilježila cijeli period funkcionisanja kluba sa novom Upravom.

I u takvom, problemima bremenitom vremenu, klub je uspio da u značajnoj mjeri sanira naslijeđenu nezavidnu finansijsku situaciju, izmiri veći dio obaveza i kumulativno isplati za 24 mjeseca, za koje igračima pripada plata, 25 plata.

Tačno je da postoje problemi u tekućom finansiranju kluba i izmirivanju obaveza, naročito od vremena kada generalni sponzor M:tel, zbog problema u svom poslovanju, nije nastavio sponzorstvo prema KK Budućnost. Trenutnu situaciju naročito opterećuje blokada računa kluba od strane Crnogorske komercijalne banke i to zbog kredita, koji je nova Uprava takođe naslijedila u momentu preuzimanja Kluba i koji je i djelimično, u skladu sa mogućnostima i servisirala.

Krizna vremena, naročito u sportu, jednostavno podrazumijevaju finansijske probleme i kašnjenje u izmirivanju obaveza i zahtijevaju toleranciju i strpljivost, a ne dolivanje ulja na vatru.

Što se tiče „vrhunca razdora”, kako se navodi u tekstu da, „niko od odgovornih ljudi u klubu nije ni pokušao da zaštiti sekretara Tihomira Vučinića, iako je jasno da je korist od afere sa sudijom Sretenom Radovićem imao isključivo klub”. Upravni odbor podsjeća da, niti je osudio, niti uzeo u zaštitu pomenutog Vučinića, već sasvim prirodno, ostavlja nadležnim institucijama da u vezi sa tim slučajem završe svoj posao, nakon čega će se i klub adekvatno odrediti.

Vrhunac spekulacija, površnost, neinformisanost i malicioznosti nalazi se u dijelu teksta iz koga se može izvući zaključak da postojeća Uprava neracionalno raspolaže sa novcem, pa će neka druga to bolje raditi.

Podsjećamo da, cijelo vrijeme funkcionišemo u kriznom vremenu i da su i Uprava i administracija strogo vodili računa o štednji na svim nivoima, da se u klubu vodi poslovna evidencija u skladu sa zakonskim propisima i uredno predaje nadležnim organima. Tačno je da su i mnogi ugovori, u skladu sa politikom štednje, smanjeni, kao i mnogi drugi troškovi, a da na drugoj strani osim sponzorskih sredstava, klub, osim u minimalnim iznosima, nije ostvarivao moguće prihode od transfera igrača, ulaznica i ostalih očekivanih prihoda. Jedini ugovor koji nije smanjen odnosi se na trenera Dejana Radonjića, kome je mjesečna plata povećana.

Sa ciljem informisanja dobronamjerne sportske javnosti i čuvanja dobre atmosfere u klubu, što je bila jedna od glavnih karakteristika KK Budućnost, pozivamo sve strukture da takvom cilju daju adekvatan doprinos, da se striktno i odgovorno pridržavaju svojih nadležnosti, s obzirom na to da je takmičenje u punom jeku i da je neophodna koncentracija na najbitnije komponente uspješnog završetka još jedne takmičarske sezone”, piše u saopštenju koje je poslato iz Državne revizorske institucije.

Mitrović: Nikom nismo ostali dužni

Nekadašnji direktor KK Budućnost Danilo Mitrović je u izjavi za TV „Vijesti” demantovao navode da je prethodna uprava ostavila dugove.

- Mislim da nije korektno da se za eventualne probleme koji postoje u klubu krivica svaljuje na prethodno rukovodstvo. Mi smo klub preuzeli 1993. godine, kada je bio u još težoj situaciji nego sada. Nismo komentarisali šta je radio neko prije nas, nego smo zasukali rukave i radili. Nijednom igraču nismo ostali dužni, svi su, koliko me sjećanje služi, isplaćeni do posljednjeg centa - istakao je Mitrović.

Bonus video: