odbojkaška bura

Pajković odgovorio na Markovićeva pitanja: Pokušao je da napravi rijaliti šou

Marković, predstavnik OK Akademija i nekadašnji kapiten reprezentacije, juče je u saopštenju zatražio odgovore na neka pitanja, koja je želio da postavi na zasijedanju

11095 pregleda 22 reakcija 24 komentar(a)
Cvetko Pajković na Skupštini OSCG, Foto: Stefan Ivanović
Cvetko Pajković na Skupštini OSCG, Foto: Stefan Ivanović

Predsjednik Odbojkaškog saveza Crne Gore Cvetko Pajković oglasio se nakon bure koju je izazvao Milan Marković na skupštini te organizacije.

Markoviću na skupštini nije bilo dozvoljeno da diskutuje, već mu je predsjednik tog tijela Zoran Vukčević oduzeo riječ, kada je ovaj Pajkovića nazvao "poslušnikom i marionetom".

Marković, predstavnik OK Akademija i nekadašnji kapiten reprezentacije, juče je u saopštenju zatražio odgovore na neka pitanja, koja je želio da postavi na zasijedanju.

U saopštenju Cvetka Pajkovića se navodi da je "shodno proceduri i Statutu, zakazana sjednica skupštine za 23. jul 2020.godine i poslat zahtjev svim klubovima da kandiduju sve teme i pitanja o kojima žele da diskutuju".

"OK Akademija i Milan Marković nijesu poslali ni kandidaturu za predsjednika, ni temu o kojoj bi željeli da diskutuju, ili da traže odgovore.

Umjesto poštovanja Skupštine OSCG kao najvećeg organa, kao i svih delegata koji godinama svojim dostojanstvenim međusobnim odnosom grade civilizovan institut u kome se sve rješava razgovorom i dogovorom, Milan Marković je uvredljivim odnosom prema predsjedniku Skupštine, prije samog početka sjednice, kao i snimanjem sebe u neprikladnom izlaganju pokušao da napravi nekakav rijaliti šou i time pokazao taj svoj, citiram „odbojkaški kredibilitet mnogo iznad svih prisutnih koji su bili u hotelu Splendid toga dana“, navodi se u saopštenju.

Marković je u svom jučerašnjem saopštenju pitao "zašto je Pajković prevario CEV i novoosnovanom OK Budvanska rivijera Budva (rešenje Ministarstva prosvjete i sporta UP01-205 od 25.08.2016) dozvolio prijavu za nastup u Ligi Šampiona bez ikakvog osnova da je taj klub pravni nasljednik OK Budvanska Rivijera?"

"Što se tiče Markovićevih pitanja upućenih posredstvom predsjednika Skupštine OSCG, informišem javnost da je CEV u svom elitnom komercijalnom takmičenju, Ligi šampiona, iz direktne komunikacije sa klubom Budvanska Rivijera, godinama posredstvom 'vajld karte' davao mogućnost nastupa.

CEV je, kao i FIVB, u direktnoj elektronskoj komunikaciji sa budvanskim klubom bio upoznat sa registracijom OK Budvanska Rivijera Budva i, uz podršku saveza, odlučio da im dozvoli učešće u Ligi šampiona, na šta smo mi veoma ponosni jer smo kao sport imali predstavnika u elitnom klupskom takmičenju.

Milan Marković je tada bio trener Budvanske Rivijere Budva. Teoretski, mogao je već tada da mi postavi ovo pitanje. Dobio bi isti odgovor. Inače, ta sezona je ostala upamćena po izuzetno nesportskom potezu upravo g-dina Markovića. Dozvolio je sebi da se ne pojavi na posljednjoj utakmici Budvanske Rivijere Budva, u finalu plej ofa. Zamijenio ga je kolega iz ženske ekipe i spasio dostojanstvo kluba. Tada je Jedinstvo osvojilo titulu", odgovorio je Pajković.

Na pitanje Markovića zašto je dozvolio novoosnovanom OK Budvanska rivijera Budva da u sezoni 2016/17 učestvuje u I ligi za žene bez ikakvog osnova da je taj klub pravni nasljednik ŽOK Budva, Pajković je odgovorio da je "pravo nastupa dobijeno uz saglasnost svih klubova na skupštini, prilikom žrijebanja za takmičarsku sezonu".

Marković je pitao i kako je dozvoljeno OK Budvanskoj rivijeri da registruje našeg reprezentativca koji je bio pod ugovorom sa OK Budućnost.

"Što se tiče pitanja o registraciji našeg reprezentativca, on je imao ugovor sa ekipom Budućnosti do završetka takmičarske sezone 2014/2015, kada je u prelaznom roku, kao slobodan igrač, registrovan za Budvansku Rivijeru shodno svim pravilima i Statutu OSCG i prije tog datuma nije imao, niti je mogao da ima ijedan nastup za Budvansku Rivijeru u takmičenjima pod okriljem OSCG, za koje je OSCG i nadležan.

Ono što želim da istaknem je i da je isti reprezentativac registrovan od OK Budvanska Rivijera za učešće u Ligi šampiona. Evropska odbojkaška konfederacija licencira igrača za Ligu šampiona, posredstvom online platforme, uz učešće Evropske konfederacije i klubova, bez ikakve uključenosti nacionalnih federacija, pa je tako bilo i u slučaju našeg reprezentativca, koji je licenciran od CEV-a za Ligu šampiona.

Želim da još jednom istaknem činjenicu da je OSCG nadležan za takmičenja koja organizuje i za licenciranje igrača za ta takmičenja. Odgovor na ovo pitanje je inače, svojevremeno, već bio u medijima", naveo je Pajković.

"Što se tiče ostalih pitanja smatram da su iz domena kampanje za izbor predsjednika te da je sjednica Skupštine OSCG mjesto za diskusiju.

Milan Marković svoja prava može da ostvari kroz naš Statut, i da uz propisane procedure traži zakazivanje Skupštine.

Lično me raduje podrška delegata na Skupštini koji su me legitimno izabrali, kao i verbalna podrška koju sam ovih dana dobio od ministra sporta i mladih Nikole Janovića, a posebno i čestitka predsjednika CEV-a Aleksandra Boričića", zaključuje Pajković.