Sportski svijet u šoku zbog pogubljenja iranskog rvača

Navid Afkari osuđen je na smrt zbog navodnog ubistva redara u Širazu u vrijeme ljetnih protesta 2018

3158 pregleda 0 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) šokiran je pogubljenjem iranskog rvača Navida Afkarija (27) koji je osuđen na dvije smrtne kazne zbog ubistva redara na antivladinim protestima koji su se 2018. godine održali u iranskom Širazu.

"Pogubljenje rvača Navida Afkarija vrlo je tužna vijest, MOK je šokiran," objavila je krovna sportska organizacija.

Predsjednik MOK-a Tomas Bah ove sedmice je u pismu upućenom vrhovnom poglavaru i iranskom predsjedniku lično tražio milost za Navida Afkarija, poštujući suverenitet Islamske Republike Iran.

"Duboko je uznemirujuće što molbe sportista iz cijelog svijeta i svi pokušaji MOK-a, zajedno s Iranskim rvačkim savezom i Međunarodnim rvačkim savezom nisu postigli cilj. Naše misli su s porodicom i prijateljima Navida Afkarija," stoji u saopštenju MOK-a.

Navid Afkari osuđen je na smrt zbog navodnog ubistva redara u Širazu u vrijeme ljetnih protesta 2018.

Međutim, postojala je sumnja da je Afkari mučen kako bi dao lažno priznanje.

Prema aktivistima za ljudska prava, uspješni rvač je samo mirno protestovao, dok je njegov adcokat tvrdio kako nema dokaza za njegovu krivicu.

Prošli sedmice je Međunarodno udruženje sportista (WPA), koje okuplja više od 85.000 članova, pozvalo na izbacivanje Irana iz svjetskog sporta ako tamošnje vlasti pogube Afkarija.

"Užasan čin pogubljenja sportista može se smatrati odbacivanjem humanitarnih vrijednosti koje podupire sport", rekao je direktor WPA Brendan Švab.

"Zbog toga bi Iran trebalo da izgubi pravo da bude dio univerzalne zajednice sporta," dodao je Švab.

Iransko pravosuđe negiralo je tvrdnje o mučenju.

"Afkari je nožem ubio nevinog čovjeka i priznao je na sudu. Sud je donio smrtnu kaznu na temelju jakih dokaza, a Vrhovni sud je podržao takvu presudu", navodi se u saopštenju suda.

Bonus video: