„Ajkule” pokazale da mogu mnogo, protiv Španije za četvrtfinale

Vaterpolisti Crne Gore loše počeli meč s Australijom, ali se potom raspucali i slavili 15:10. Večeras, 4.30 časova nakon ponoći, obračun s “furijom”, koja je na startu savladala branioca titule Srbiju

15334 pregleda 350 reakcija 8 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Meč u kome je greška bila možda ne zabranjena, ali veoma opasna, crnogorski vaterpolisti su počeli sa 0:3, a završili ga s plus pet - pobjeda nad Australijom (15:10) na startu otvorila je “ajkulama” vrata četvrtfinala Olimpijskih igara.

U grupi u kojoj je Kazahstan apsolutni autsajder, trijumf nad selekcijom koja namuči, a često i iznenadi favorite, donio je mirnoću pred nastavak takmičenja.

Početak je, međutim, stavio znak upozorenja - jer Španija, naredni rival, kao i Srbija i Hrvatska, takav poklon ne bi tek tako ispustile.

- Ne bi bilo dobro da tako uđemo u utakmicu protiv Španaca, nadam se da ćemo od početka da budemo na nivou na kome želimo - jasan je selektor Vladimir Gojković.

- Previše respekta i prevelika važnost - naglasio je Aleksandar Ivović opisujući uvod utakmice s Australijom.

- Ulog je bio veliki, a u podsvijesti je bio taj poraz od njih na posljednjem Svjetskom prvenstvu. Sjećam se i neriješenog ishoda još 2015. godine. Iako se vraćam daleko u prošlost, ima razloga - oni su promijenili jednog ili dvojicu igrača od tada, mi skoro cijeli tim. Ovo je veoma važna pobjeda i zbog bodova, ali i mentalno. Mislim da je ova utakmica ojačala mlađe igrače. Koliko god da se trudiš da Olimpijske igre doživiš kao samo jedan turnir, ipak je drugačije. Vjerujem da smo nakon Australije skinuli teret početka najvećeg takmičenja, da možemo da uđemo mirnije u nastavak i da se borimo za što bolju poziciju u grupi - rekao je jedan od najboljih igrača svijeta.

Ivović je bio meta australijske odbrane, biće tako i na svakoj utakmici...

- Kada su zatvorili Ivovića nijesmo mogli da pripremimo pas za njega kada je bio slobodan. Moramo da mu otvorimo prostor, a znamo kako bi trebalo da igramo - ističe Gojković.

Rijetko se kada događa da legendarni Leka u meču s 15 golova postigne samo jedan, i to iz peterca, ali važnu napadačku ulogu imali su debitanti Aleksa Ukropina, koji se upisao četiri puta (bez promašaja) i Dušan Matković, trostruki strijelac.

- Iskreno, nijesam razmišljao mnogo o tome kako ću da igram, već samo kako da ispunim sve što smo se dogovorili. Na kraju je sve ispalo kako treba, a drago mi je što sam u lijepoj pobjedi dao golgeterski doprinos - kazao je Matković.

- Svi su bili odlični - Ukropina, Matković, Banićević, Perković... Oni su mladi, ali su se nametnuli, prate ih i traže veliki klubovi, što pokazuje da imaju visok rejting u vaterpolo svijetu - hvali mlade momke Ivović.

Taj rejting moraće da potvrde u utorak od 11.30 po japanskom vremenu (4.30 iza ponoći po našem), protiv super-jake Španije, koja je snagu pokazala pobjedom nad Srbijom 13:12.

Pobjeda nad Australijom odškrinula je vrata četvrtfinala, pobjeda nad Špancima bi ih potpuno otvorila.

- To je selekcija koja je posljednje dvije godine u usponu, nešto slično nama. Slično su i koncipirani, s nekoliko iskusnijih igrača, te mlađim momcima, koji su puni elana, energije, želje za dokazivanjem. Biće dobra borba - naglašava Ivović.

Španija nije fizički jaka kao Australija, ali je taktički izuzetna, igra s mnogo promjena u ritmu, jaka je na svim pozicijama...

- Kompletna ekipa, s odličnim šuterima, centrima, golmanom... Igraju s mnogo igrača u rotaciji, svi znaju svoj posao, ali apsolutno vjerujemo da možemo da igramo s njima - zaključio je Gojković.

Bonus video: