Odgovor novinara „Vijesti” bivšem ministru sporta i klubu poslanika DPS-a: Play true, Janoviću

Grupa poslanika DPS-a, u Janovićevo ime, tvrdi da je svjetski antidoping kodeks donijet 2021, a da Janović 2017. nije mogao da zna šta će u njemu da piše - što je još jedna zapanjujuća glupost. Antidoping kodeks, koji je usvojila WADA, donijet je 2015. godine, dok je 2021, kao i 2019, izmijenjen samo u nekim tehničkim normama

20125 pregleda 23 reakcija 13 komentar(a)
Foto: WADA
Foto: WADA

Prvi put je prije dva dana na sportskim stranama „Vijesti” izašlo saopštenje jedne političke partije. Ali, umjesto Nikole Janovića, bivšeg vrhunskog sportiste, reagovanje na naš tekst „Poslanik Janović udario na ministra Janovića”, potpisala je - njegova partija. Slovima: Klub poslanika Demokratske partije socijalista.

I to dovoljno govori. Istinito, ali tužno: kako se nekadašnji svjetski i evropski prvak u vaterpolu, kako naglašava njegova partija (kao da se neko sada uopšte bavio time i dovodio to u pitanje), pretvorio u partijskog vojnika i jeftinog političkog manipulanta.

Uostalom, ako je neko bio šampion u nekom sportu, to ne znači da će biti dobar ministar sporta. Ili da govori istinu.

Još jednu klasičnu manipulaciju, punu notornih neistina i izvrtanja - toliko da se čovjek zapita je li to stvarno posljedica neznanja ili nevještog pokušaja da se sakupi neki politički poen - predstavlja dopis kuba poslanika DPS-a, koji se oglasio u Janovićevo ime.

„Vijesti” su u subotu u tekstu samo citirale djelove iz izvještaja sa javne rasprave o Nacrtu zakona o sportu iz 2017. godine, kojeg je sačinilo Ministarstvo na čijem je čelu bio Janović, i uporedili ih sa onim što je prije 10-ak dana pričao poslanik Janović, na ni sa čim izazvanoj konferenciji za medije održanoj ispred panoa sa imenom svoje partije.

I izvještaj pokazuje da je tadašnji ministar prije četiri godine odbio da izmijeni dio svog Nacrta zakona koji se odnosi na antidoping, kao što su tražili Crnogorski olimpijski komitet, Udruženje sportske medicine i nekoliko sportskih radnika, a da sada traži da se njegov Zakon izmijeni kako bi se uvrstilo ono što je prije četiri godine odbio.

Grupa poslanika DPS-a, u Janovićevo ime, tvrdi da je svjetski antidoping kodeks donijet 2021, a da Janović 2017. nije mogao da zna šta će u njemu da piše - što je još jedna zapanjujuća glupost.

Antidoping kodeks, koji je usvojila WADA, donijet je 2015. godine, dok je 2021, kao i 2019, izmijenjen samo u nekim tehničkim normama, ali je suština da antidoping komisije moraju biti nezavisne od državnih vlasti ostala ista kao i u onom iz 2015. godine.

Stavka 20.5.1. ostala je nepromijenjena i glasi i tada i sada:

„Antidoping komisije moraju da budu nezavisne u svojim operativnim odlukama i aktivnostima”.

Taj član Antidoping kodeksa WADA glasio je tako i u trenutku kada je Zakon o sportu usvojen u Skupštini Crne Gore, glasovima poslanika DPS-a i njihovih koalicionih partnera, a uprkos upozorenjima sportske javnosti.

Uostalom, možda i da se uključi zdrava logika - kako je moguće, ako bi neko stvarno povjerovao Janoviću, da su istinski predstavnici sporta u oktobru 2017. u žalbama na Nacrt zakona, naveli da „antidoping regulativa, kako u zemljama regiona tako i Evrope i svijeta, ne prepoznaje zakonsko rješenje koje je u Nacrtu predloženo”.

Da nisu, možda, bili vidoviti i znali šta će biti izmijenjeno za četiri godine?! Prije će biti da su poznavali struku i sport, kao i tadašnja antidoping pravila, za razliku od ministra.

Zbog toga su ga i upozorili da izmijeni ono što je predložio u Nacrtu, a naročito da Komisija mora da bude nezavisna i da u njenom sastavu ne može biti predstavnika vlasti, kao i to da predloženu nadležnost ne može da ima Zavod za sportsku medicinu.

Upravo to sada predlaže poslanik Janović, predstavljajući se kao spasitelj sporta i optužujući „Vijesti” za svoje propuste, providnim spinom na naša podsjećanja na ono šta je pričao prije četiri godine, a šta priča sada.

Zato mu poručujemo - „Play true”, u slobodnom prevodu - „igraj ispravno, istinito”. To je i jedan od slogana WADA.

Bonus video: