Karlsen vs Nepo: Zašto je šah nekad više psihološka, nego racionalna igra

Nepomnjašnji od narednih pet partija mora da pobijedi barem dvije, ako želi da se vrati u realnu trku. Podatak da je Karlsen prethodna četiri finala ukupno izgubio dvije partije, jasno govori koliko će Nepu biti teško

3300 pregleda 4 komentar(a)
Jan Nepomnjašnji, Foto: Jovan Jovančević
Jan Nepomnjašnji, Foto: Jovan Jovančević

Specijano za "Vijesti" iz Dubaija

Aktuelni svjetski šampion, Norvežanin Magnus Karlsen, prije ovogodišnjeg duela za svoju petu odbranu titule potencirao je nestabilnost kao glavnu slabost svog protivnika, Rusa Jana Nepomnjašnjija.

Osvrćući se na turnir Kandidata, pobjedom na kojim je Jan izborio status izazivača za titulu prvaka svijeta, Karlsen je veliki značaj dao prekidu usljed koronavirusa, koji je turnir prekinuo na pola. Kako se prekid desio tačno nakon Nepovog poraza od Francuza Vašijer-Lagrava, ruski velemajstor je imao cijelu godinu da se „presabere“ i solidnom igrom, uz dvije pobjede i poraz, odbrani prvo mjesto, koje je uoči prekida dijelio sa Francuzom.

Blizu odbrane titule: Magnus Karlsen
Blizu odbrane titule: Magnus Karlsenfoto: Jovan Jovančević

Nakon pet izjednačenih uvodnih partija u meču za prvaka svijeta, u šestoj je Jan doživio izuzetno bolan poraz nakon skoro osam sati igre. Nije bilo za očekivati da mu je ostalo dovoljno energije za ozbiljan pokušaj igre na pobjedu u narednoj partiji nekih 14 sati kasnije, pa je remi „zaustavio krvarenje“.

Ipak, potvrda da su Karlsenove najave bile više od provokacija pred meč stigla je u 8. partiji. Nakon originalnog devetog poteza h5 u ruskoj odbrani, koje je Karlsena bacilo u 40-ominutno razmišljanje, ređale su se Janove nepromišljene odluke u 10. i 14, kulminirajući u 21. potezu, kada se njegova pozicija praktično i raspala.

Olovka, Magnus Karlsen, Šah
foto: Jovan Jovančević

Kada vrhunski igrač, pobjednik na turniru Kandidata kolo prije kraja, odjednom prizna da se u jednoj od najvažnijih partija u svom životu spustio na nivo na kome je posljednji put bio sa 16 godina, jasno je da nije odjednom zaboravio da igra šah. Nepova potreba da se pred novinarima izvini za svoj performans bila je ujedno i priznanje da je šah nekad više psihološka nego racionalna igra.

Donekle u 6, a pogotovo u 8. partiji, Nepomnijaši je pobijedio sam sebe i doveo se u situaciju iz koje se skoro nemoguće izvući.

Karlsen - Nepomnjašnji
foto: Jovan Jovančević

Nakon današnjeg slobodnog dana, zadatak pred Rusom je da od narednih pet partija pobijedi makar dvije, za egal u meču. Iako na prvi pogled izgleda teško, ali ne nemoguće, podatak da je Karlsen u prethodna četiri finala ukupno izgubio dvije partije i da u narednim partijama neće osjećati veliku želju da rizikuje govori u prilog tome da je Nepu potrebno čudo da se vrati u meč.

Bonus video: