Pet istorijskih kilometara na "Jas-Marini" za slavlje Maksa Ferstapena

Holanđanin Maks Ferstapen u Red Bulu osvojio Veliku nagradu Abu Dabija i titulu prvaka svijeta u 72. Formuli 1

36341 pregleda 53 komentar(a)
Pobjeda u direktnom obračunu za titulu, Foto: REUTERS
Pobjeda u direktnom obračunu za titulu, Foto: REUTERS

Mercedes ima najbolji bolid, ali... Najveće zvijezde najbržeg sporta nemaju dilemu - Maks Ferstapen je najbolji vozač svijeta.

Upravo i zvanično! Ferstapen je Red Bulu donio prvi naslov i postao prvi Holanđanin sa titulom prvaka svijeta.

Imao je samo pet kilometara i to posljednjih da dokaže od kakvog je šampionskog kova 24-godišnji "Robot", i u njima je jednostavno preletio sedmostrukog prvaka u Mercedesu, Luisa Hamiltona koji je vodio od starta, imao 12 sekundi prednosti na četiri kruga do kraja. Činilo se da je trka gotova i da će Britanac osvojiti rekordnu, osmu titulu, ali...

Udes Nikole Latifija je na četiri kruga do kraja izveo bezbjednosno vozilo, trka je omogućena tek u posljednjem krugu.

Hamilton je imao istrošene tvrde, a Holanđanin nove meke pneumatike i tu prednost je znalački iskoristio za pobjedu u Abu Dabiju na "Jas- Marini", skraćenoj u korist Mercedesovg bolida sa 21 na 16 krivina, ali...

Već u drugom napadu Ferstapen je pretekao Hamiltona, a pred odlučujuću trku u ABU Dabiju imali su isti broj bodova. I to je prvi put za 47 godina u Formuli 1.

Odluka direkcije da trku omogući tek u poslednjem krugu bila je kontroverzna, kao i da na stazu pošalje bezbjednosno vozilo, a ne da prekine trku, kao što je bio slučaj u sličnim situacijama ove sezone. Poslije toga je odlučeno da se vozači koji imaju krug zaostatka ne vrate u isti krug, da bi se to poništilo pred posljednji krug, u kojem je holandski automobilista uspio da pretekne sedmostrukog svjetskog šampiona i osvoji titulu.

Uz pobjedu, Ferstapen je imao i najbrži krug!

Na kraju Holanđanin je sezonu završio sa 395,5 bodova, osam više od Britanca.

Mercedes je prvi put ostao bez titule od 2014. godine, a Honda kao konstruktor bolida je pobijedila prvi put od 1991. godine i trijumfa Ajrtona Sene. Bila je to posljednja godina japanske kompanije u šampionatu.

Trku u Abu Dabiju obilježio je oproštaj prvaka iz 2007. 42-godišnjeg Kimija Raikonena koji iz tehničkih razloga u Alfa Romeu nije završio trku.

Mercedes je osmi put zaredom osvojio titulu najboljeg konstruktora.

Bonus video: