Trninić: Borcima samo modrice i povrede

Predsjednik podgoričkog JJK Fenix bojkotovao izbore u Džiu-džicu savezu zbog nepostojanja jasnih kriterijuma

8153 pregleda 3 komentar(a)
Samo povrede i modrice od svjetskih medalja u borbama, Foto: JJK Fenix
Samo povrede i modrice od svjetskih medalja u borbama, Foto: JJK Fenix

U iščekivanju izbora za sportistu godine, Džiu-džicu savez je kao kandidata za najboljeg sportistu Crne Gore predložio trofejnog reprezentativca u disciplinama duo šou, duo miks i duo klasik, Stefana Vukotića.

Ipak, član komisije i predsjednik kluba “Fenix” Draško Trninić nije želio da učestvuje u glasanju.

Trninić je o razlozima obavijestio rukovodstvo Saveza, smatrajući da u izborima ne postoje adekvatna i odgovarajuća akta, procedure i Pravilnik.

"Ponavlja se situacija do prije tri godine kada sam iz istih razloga napustio mjesto potpredsjednika Saveza. Tada najbolji sportista Podgorice i u istoj sezoni aktuelni svjetski, evropski šampion i jedini u istoriji ovog sporta osvajač madalje na Svjetskim igrama i to u najtežoj kategoriji, Dejan Vukčević, nije proglašen najboljim sportistom u Savezu. Nije to priznanje dobio nikada, iako je višestruki svjetski prvak. Predsjednik Ratko Vukotić forsira sina Stefana, svoj klub Budva, i disciplinu šou, koju više niko u svijetu ne radi”, kaže Trninić i nastavlja u jednom dahu:

”Činjenica je da su borci diskrimnisani u izboru, i ne samo u njemu već i prilikom troškova odlaska na najveća takmičenja u svim uzrasnim kategorijama. Niko u konkurenciji 29 boraca ne može garantovati medalju, povrede su sastavni dio takmičenja. Ipak, u disciplinama šou, bilo duo ili miks, medalja je zagarantovana i na posljednjih nekoliko takmičenja su svi prijavljeni osvojili medalje. Od dva do pet parova, od kojih dva naša. To je bio uobičajen žrijeb svih prethodnih takmičenja, a medalja garantuje i plaćeno učešće”, objasnio je Trninić.

On je u prvom mandatu predsjednika JJK Fenix osvojio regionalnu Adriatik ligu, ove godine su bili najuspješniji klub na državnom takmičenju, ali i na regionalnim i međunarodnim turnirima.

”Predsjednik komisije je osoba za koju se glasa, ne pravi se razlika između trenera i selektora, neki od članova glasaju za dva kluba ili kandidata. Državno prvenstvo se boduje ili ne, u zavisnosti od uspjeha kluba predsjednika Saveza...

"Nema razlike ni da li je medalja osvojena bez pobjede ili je neko doživio brojne povrede da se izbori u konkurenciji 29 boraca. Tako su recimo na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj bila prijavljena tri duo šou u muškoj konkurenciji. To znači da su svi osvojili medalje. Uprkos tome, Savez forsira samo šou i duo, jer je to interes predsjednika i njegovog kluba. Svjetsko prvenstvo u Abu Dabiju pokazalo je da šou umire, ali je zato prvi put čak i od borbi brojnije bilo u “ne waza” (brazilska džiu džicu)".

"U disciplini šou, koji je u stvari priča na tatamiju gdje takmičar dođe sa kišobranom, metlom.., svaki takmičar zna da će osvojiti medalju i da će mu Savez platiti nastup. Klasik je pokazni nastup, ali u Njemačkoj na Evropskom prvenstvu naši su prestavnici izgubili svih pet duela. Za razliku od tih disciplina borbe su naporne, opasne i povrede su sastavni dio tih takmičenja. One su i jedino što je zagarantovamo borcima, jer bez medalje nije sigurno da će im se platiti troškovi učešća a priznanje neće dobiti sigurno”, zaključio je Trninić.

Borbe u džiu-džicu su opasan sport
Borbe u džiu-džicu su opasan sportfoto: JJK Fenix

Bonus video: