Maja Savić: Navijači nas nose do pobjeda

Rukometašice Crne Gore u srijedu (18 časova), na oproštaju od „Morače”, žele da savladaju Poljsku i prenesu maksimalna četiri boda u Skoplje, Maja Savić poručuje da se razmišlja samo o ovom meču

11393 pregleda 2 komentar(a)
Godinama sarađivale kao igračice, sada i kao treneri: Maja Savić i Bojana Popović na utakmici sa Njemačkom, Foto: Stefan Ivanović/RSCG
Godinama sarađivale kao igračice, sada i kao treneri: Maja Savić i Bojana Popović na utakmici sa Njemačkom, Foto: Stefan Ivanović/RSCG

Kada je 1998. godine stigla u Budućnost kao jedna od najtalentovanijih rukometašica Evrope, Bojana Popović je zatekla 22-godišnjakinju iz Berana, koja je već bila zvijezda - Maju Savić.

Četiri sezone su sarađivale u najvećem crnogorskom klubu, a rastale se 2002, nakon srceparajućeg poraza od Herca u posljednjem od pet vezanih polufinala Lige šampiona. Djevojka koja se tada prezivala Petrović je otišla u Slagelse, sa kojim je u prvoj sezoni osvojila Kup EHF, u drugoj Ligu šampiona, a onda je u drim-tim Anje Andersen došla i Savićeva.

Dvije legende su zajedno osvojile dvije Lige šampiona sa Slagelseom prije nego što su se rastale, a krug zatvorile u Budućnosti, gdje su igrale još sezonu 2011/2012, svoju osmu zajedničku, kada su Crnoj Gori konačno donijele titulu klupskog prvaka Evrope.

Zajedno su se oprostile sa srebrom na Olimpijskim igrama u Londonu, a putevi su im se opet ukrstili prošle godine, kada je Bojana postala selektorka Crne Gore i za desnu ruku odabrala dugogodišnju prijateljicu.

Kao nekada na terenu, tako se i sada nadopunjuju, pa je tri godine starija Savićeva, u finišu utakmice sa Španijom, sugerisala selektorki da uzme tajm-aut, kada je bilo pravo vrijeme za to.

Slavlje Jovanke Radičević
Slavlje Jovanke Radičevićfoto: Boris Pejović

Sve što se posljednjih dana dešava u „Morači” za njih je već normalno, jer su navikle da igraju velike mečeve u punoj dvorani u Podgorici i znaju kako da savjetuju svoje izabranice da to iskoriste kao prednost.

„Bila sam akter velikih utakmica u ‘Morači’, a sigurna sam da djevojke daju i više od maksimuma, jer sve mi volimo da igramo u fantastičnoj atmosferi. To nam daje krila, žao mi je što se samo još jedan meč igra ovdje”, priznaje 46-godišnja Beranka.

Crna Gora nakon dva kola vodi u grupi D Evropskog prvenstva, jer je pobijedila Španiju 30:23 i Njemačku 29:25. Posao, međutim, nije završen - da bi se u glavnu fazu u Skoplju prenijela maksimalna četiri boda, neophodno je da večeras (18 časova) padne i Poljska.

„Duel sa Španijom je bio zahtjevan, bilo je bitno da se prva utakmica odigra što bolje, a duel sa Njemačkom je bio fizički iscrpljujući. Mnogo je teže igrati protiv nje, jer je većina igračica u Ligi šampiona, a bio je i drugi meč, što je bilo dodatno iscrpljujuće. Prošle smo i taj test, sad nas čeka Poljska i želimo da ‘Morača’ ostane neosvojiva. Hvala publici što bez obzira na cijene karata, koje ne određujemo mi, nego EHF, bodri nas i nosi do pobjeda”, naglašava Savićeva.

Činilo se da posljednji meč neće imati značaj, jer je Poljska gubila 20:16 u 50. minutu protiv Španije. Da su „ratnice” slavile, Crna Gora bi imala sigurna četiri boda, a Kinga Ahruk i drugarice bile bez teoretski šansi da se domognu Skoplja. Ali, Poljska je preokrenula, slavila 22:21, pa Crna Gora nema drugi izbor sem trijumfa.

Milena Raičević, Itana Grbić, Jovanka Radičević, Ema Alivodić, Nađa Kadović
foto: Boris Pejović

„Taj rezultat pravi veliku razliku u pripremi, ali želimo da dobijemo svaku utakmicu. To jeste iscrpljujuće, igra se svaki drugi dan, ali nas ne zanimaju neka dalja bodovanja, već samo šta će se večeras dešavati. Interesuju nas samo Poljakinje, znamo dosta njih. U Krimu fantastično igra mala Rosjak, tu je i Kinga, koja je bila kod nas. U odbrani su izvanredne, golmanka brani na zavidnom nivou, ali kad izađemo na teren želimo samo pobjedu”.

Poljska često igra sa sedam igračica u napadu, rizikuje, ali to može da bude mač sa dvije oštrice.

„Forsira igru sa dvije pivotkinje sa širokih pozicija, spremićemo se da to posložimo. Svi sada to rade, pravila sa izmjenom golmana to omogućuju. Do sada smo to dobro branile, vjerujem da ćemo i sada. Očekujem da će i protiv nas dosta da igraju sedam na šest, ali bićemo spremne”.

Ukoliko pobijede i tim Norvežanina Andrea Senstada, „lavice” bi prenijele željena četiri boda i približile se polufinalu, ali te kalkulacije sada nisu u fokusu.

„Samo se razmišlja o Poljskoj, o sljedećem meču, nema prostora za takva razmišljanja. Znamo ko nas kasnije čeka, ali da prvo završimo posao ovdje, pa ćemo kasnije razmišljati o plasmanu”, jasna je Savićeva.

Rukometašice Crne Gore
foto: Luka Zeković

Za razliku od prethodna dva, sjutrašnji rival ima ljevorukog šutera.

„Ni Španija ni Njemačka na poziciji desnog beka nemaju igračicu koja bi mogla da nas jače napadne, Poljska ima i Kobilinsku i Nosek. Imaju na sve tri pozicije dobre bekove, ali mislim da će nam zahtjevniji zadatak biti u napadu, nego u odbrani. Bitno je da smo kroz ove dvije utakmice imale dobar pristup, da su sve djevojke dale maksimum i da golmanke brane na zavidnom nivou”.

Kao nekada jedno od najboljih krila svijeta, Maja Savić je možda i najpozvanija da ocijeni učinak Jovanke Radičević i Ivone Pavićević.

„U dobroj su formi i mislim da će odraditi posao. Ivona protiv Njemačke nije bila na nivou sa ranijih utakmica i koji od nje očekujemo, ali znam kakva je, tako da neće biti problema. Jovanka je standardno dobra, na prvoj utakmici su obje bile fantastične”.

Itana Grbić
Itana Grbićfoto: Boris Pejović

U nacionalnom timu je čak osam igračica koje su sa Savićevom bile u polufinalu Svjetskog prvenstva za kadetkinje u Sjevernoj Makedoniji 2014. godine - Đurđina Jauković, Itana Grbić, Ema Alivodić, Đurđina Malović, Ivona Pavićević, Nina Bulatović, Ljubica Nenezić i tada najmlađa, Tatjana Brnović, koja danas slavi 24. rođendan.

„Reprezentacija je najviše sastavljena od te generacije, to mi kao treneru prija, a naravno i njima. Itana Grbić je fantastično odigrala protiv Njemačke, Đurđina Jauković bila stub odbrane i u napadu odradila neke stvari, ali ne bi bilo korektno da ih odvajam, jer su sve dale maksimum. Od najstarije Jovanke, pa preko Milene i dalje, sve su odradile posao fantastično”, zaključila je Maja Savić.

Bonus video: