„Morača” ostaje neosvojiva tvrđava

Na zatvaranju grupe D 15. Evropskog prvenstva, „lavice” večeras (18 časova) protiv Poljske traže treću pobjedu, kojom bi se približile polufinalu

15045 pregleda 6 komentar(a)
Slavlje Milene Raičević i Ivone Pavićević na utakmici sa Njemačkom, Foto: Boris Pejović
Slavlje Milene Raičević i Ivone Pavićević na utakmici sa Njemačkom, Foto: Boris Pejović

U ponedjeljak veče, 10-ak minuta prije 22 časa, djelovalo je da rukometašice Crne Gore sigurno nose u Skoplje maksimalna četiri boda.

Španija je na nepunih devet minuta do kraja vodila 20:16 i imala napad, ali je Poljska fantastično odgovorila, serijom 6:0 preokrenula i slavila 22:21.

Time je produžila neizvjesnost za „lavice”, koje večeras (18 časova) moraju da savladaju i Poljakinje da bi sa perfektnim skorom dočekale grupu II glavne faze 15. Evropskog prvenstva.

Ako bude tako, možda će im samo jedna pobjeda u duelima sa Francuskom, Holandijom i vjerovatno Rumunijom u glavnom gradu Sjeverne Makedonije biti dovoljna da zaigraju prvo polufinale velikih takmičenja nakon osam godina.

„Biće izuzetno teška utakmica. Poljska je pokazala kako igra, pogotovo na posljednjoj utakmici, kada se vratila iz minusa od četiri gola. Moramo da uđemo jako u utakmicu i mislim da ćemo tako nastaviti niz”, istakla je Matea Pletikosić.

Iako je došla iz prvog šešira, Poljska je bila autsajder grupe D. Ali, upisala je prvu pobjedu na šampionatima Starog kontinenta baš od te 2014. godine, kada je Crna Gora igrala posljednje polufinale, a i namučila Njemačku u 1. kolu (izgubila 25:23, bilo 23:23 tri minuta prije kraja).

„To su jako dobre igračice, i protiv Njemačke su veoma dobro igrale. Imaju čvrstu odbranu, ali se nadam da nas to neće omesti i da ćemo nastaviti da igramo našu igru”, poručio je srednji bek Budućnost Bemaxa.

Matea do sada nije imala veliku minutažu, djeluje da joj fali i malo samopouzdanja kada uđe na teren, da nije sigurna u sebe kao kada igra za podgorički klub. Na pitanje da li je možda Bojana Popović krije kao tajno oružje, samo je slegnula ramenima i uz osmijeh odgovorila:

„Ne znam, ali sam stvarno srećna što sam dio svega ovoga. Saigračice su iznijele sve kako bi trebalo, pa nije bilo ni potrebe da ulazim”.

Prve dvije utakmice, pogotovo ona sa Njemačkom, bile su fizički zahtjevne, iscrpljujuće, a malo je vremena za oporavak.

„Sigurno je teško i naporno, ali kad se uđe u dvoranu i izađe pred toliko navijača, u punu ‘Moraču’, ponese nas euforija. Tada se zaboravi na umor i sve što nam je teško. To je najljepši osjećaj koji neko može da doživi, pogotovo kad igra pred svojim navijačima. Nadam se da će i večeras biti tako. Srećne smo, ponosne i zahvalne što dolaze da nas podrže u tolikom broju”.

Pletikosićevoj nije ni lako da se izbori za minutažu, jer je Milena Raičević prvi izbor na poziciji srednjeg beka i igra izvanredno. Na prvoj utakmici je imala čak 14 asistencija, na drugoj je izabrana za igračicu meča.

„Igra na visokom nivou, jako sam srećna zbog nje što se vratila u punom sjaju. Teška je godina iza nje, nadam se da će ovako nastaviti i donijeti nam još mnogo srećnih momenata”, poručila je 24-godišnjakinja iz Sinja.

Bonus video: