Kina pred teniskim sankcijama zbog slučaja Peng

„Spremni smo da zaustavimo sve poslove s Kinom, makar nam to donijelo ogromne komplikacije. Ali, ovo što se događa je daleko veće od biznisa“, rekao je Stiv Sajmon, prvi čovjek WTA

5306 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Situacija oko kineske teniserke Šuai Peng sve je zamršenija, a u taj slučaj uključio se cijeli teniski svijet, kako pojedinci tako i organizacije.

Prije dva dana u javnosti se pojavio e-mail u kojem Peng demantuje da je u opasnosti ili oteta, već navodi da nalazi "u svojoj kući" i odmara.

No, mnogi su posumnjali u autentičnost tih informacija, a sve povodom njenih ranijih optužbi i objava da ju je uticajni član kineske komunističke partije Gaoli Žang prisiljavao na polni odnos.

U slučaj 35-godišnje nekadašnje pobjednice Vimbldona i Rolan Garosa u parovima uključile su se brojne igračice i igrači, koji pozivaju na ozbiljnost situacije i da institucije što prije riješe misteriju, a u sve se uključila i WTA organizacija, odnosno Udruženje teniserki, pa se Kini prijeti kako će im biti oduzeta organizacija svih turnira na njenom tlu ako sudbina Peng ostane nepoznata, javila je francuska agencija AFP.

„Spremni smo da zaustavimo sve poslove s Kinom, makar nam to donijelo ogromne komplikacije. Ali, ovo što se događa je daleko veće od biznisa“, rekao je Stiv Sajmon, prvi čovjek WTA.

Kineski Šenžen je dobio domaćinstvo WTA finala (osam najboljih igračica i parova) od 2019. do 2028. godine, s tim da se ove godine zbog pandemije koronavirusa preselio u meksičku Gvadalaharu.

Dolaskom u Kinu nagradni fond ovog turnira je skočio sa sedam na 14 miliona američkih dolara.

Bonus video: