Još sedmicu broj 1, a onda ko zna kad

Srpski teniser će 13. juna ustupiti 1. mjesto Danilu Medvedevu ili Aleksanderu Zverevu, a na 4. poziciju bi mogao da ga potisne Rafael Nadal. Poslije Vimbldona će biti i iza Stefanosa Cicipasa i Karlosa Alkarasa, a možda i Kaspera Ruda ili Andreja Rubljova

38642 pregleda 69 komentar(a)
Foto: REUTERS/Pascal Rossignol
Foto: REUTERS/Pascal Rossignol

Poraz u četvrtfinalu Rolan Garosa od Rafaela Nadala uticaće na karijeru Novaka Đokovića sa više aspekata.

Ne samo da je propustio šansu da se sa najvećim rivalom izjednači po broju grend slem titula i što bi u nedjelju mogao da bude na minus dva, već će prije nego što je očekivao ostati bez 1. mjesta na ATP listi. I pitanje je kada će se i da li će se vratiti...

S obzirom na to da se Otvoreno prvenstvo Francuske prošle godine završilo 13. juna, bodovi sa njega se neće brisati sljedećeg ponedjeljka, već sedam dana kasnije.

Zbog toga će Đoković početi 373. sedmicu na vrhu, a od 13. juna će biti treći ili četvrti na svijetu.

Tog dana će izgubiti 2.000 bodova, koje je branio kao osvajač Kupa musketara, i imaće ih 6.770.

Sigurno će ga preteći Danil Medvedev i Aleksander Zverev, a i Nadal će biti ispred njega ako osvoji 14. titulu u Parizu.

Ako Zverev savlada Nadala u polufinalu, on će 13. juna biti novi broj 1, 28. u istoriji, a ukoliko izgubi, na tron se vraća Medvedev.

Još veći pad, 35-godišnjeg Beograđanina čeka nakon Vimbldona.

Naime, ATP je odlučio da se zbog izbacivanja ruskih i bjeloruskih tenisera ove godine ne računaju bodovi sa nezvaničnog prvenstva svijeta, a zbog toga će najviše „stradati” upravo Đoković, koji je lani uzeo maksimalnih 2.000.

Dakle, nakon Vimbldona će imati 4.770 bodova, ako ne nastupi na nekom pripremnom turniru na travi, pa će sigurno biti iza Medvedeva, Zvereva i Nadala, ali i Stefanosa Cicipasa i Karlosa Alkarasa.

U najboljem slučaju će biti šesti na svijetu, a mogli bi da ga prestignu i Andrej Rubljov ili Kasper Rud, ako se domognu finala Rolan Garosa.

I ta dilema bi mogla da bude riješena danas, jer bi njih dvojica mogli da se sudare u polufinalu - Norvežanin igra protiv Holgera Runea, a Rus sa Marinom Čilićem.

Đoković do kraja sezone brani 2.800 bodova - 1.200 za finale US opena, 1.000 za titulu na Mastersu u Parizu i 600 sa ATP šampionata.

Taj učinak bi mogao da nadmaši ako ostvari dobre rezultate na američkoj turneji i potom u Gradu svjetlosti i Torinu, ali i pored toga je gotovo nemoguće da se vrati na broj 1.

Do sada je u 2022. godini osvojio svega 1.970 bodova, a Nadal već u džepu ima 4.340 i mogućnost da nakon Rolan Garosa u ATP trci ima 5.620...

Bonus video: