Siner krenuo stopama Borga

Janik Siner postao tek peti debitant u grend slem finalima koji je osvojio titulu nakon 0:2

10418 pregleda 8 komentar(a)
Siner pozira sa peharom u Kraljevskoj botaničkoj bašti u Melburnu, Foto: Reuters
Siner pozira sa peharom u Kraljevskoj botaničkoj bašti u Melburnu, Foto: Reuters

Momak njemačkog porijekla iz sela Inihen u Južnom Tirolu oduševio je tenisku planetu tokom januara, sa 22 godine osvojio je Australijan open i postao 26. igrač u istoriji ovog sporta, a osmi u open eri, koji je do titule stigao nakon što je nadoknadio 0:2 u setovima u finalu.

Janik Siner je do velikog preokreta stigao protiv Danila Medvedeva, a uzgred je postao i tek peti debitant u finalima koji je to uspio da napravi taj podvig.

Od četvorice njegovih prethodnika, čak trojica su igrala samo jednom meč za titulu i upisali se u knjigu vječnosti - Amerikanac Fred Aleksander na Australijskom openu (preteči Ozi Opena) 1908, Francuz Marsel Bernar na svom terenu 1946. i Argentinac Gaston Gaudio na Rolan Garosu 2004. godine.

Siner bi sigurno želio da izbjegne njihovu sudbinu i krene putem koji je utabao Bjern Borg.

Legendarni Šveđanin je sa 18 godina i 10 dana podigao Kup musketara u Parizu, jer je nakon gubitka prva dva seta u naredna tri dozvolio Špancu Manuelu Orantesu svega dva gema - 2:6, 6:7, 6:0, 6:1, 6:1.

Jedan od najneobičnijih “likova” u istoriji tenisa je sa svega 25 godina odlučio da se povuče.

Vraćao se nakon toga nakratko tri puta, ali bez većih uspjeha. Iza sebe je ostavio učinak za divljenje - 11 titula u 16 grend slem finala i nekoliko rekorda koji će teško ikada biti srušeni.

Na Vimbldonu je vezao 41 pobjedu i ima 92,73 odsto trijumfa (51 od 55), a na Rolan Garosu 1977. je osvojio titulu sa najmanje izgubljenih gemova na ijednom grend slemu (32).

Siner bi vjerovatno odmah prihvatio njegovu sudbinu...

Bonus video: