Rolan Garos bez favorita, posljednji ples za kralja Pariza?

Počinje drugi grend slem sezone - kao rijetko kada posljednjih godina sa mnogo otvorenih pitanja

24140 pregleda 7 komentar(a)
Sveto tenisko mjesto u Parizu je spremno za još jedan spektakl, Foto: Reuters
Sveto tenisko mjesto u Parizu je spremno za još jedan spektakl, Foto: Reuters

Još kada su se daleke 2005. njegove patike prvi put zaprljale u šljaci Pariza bilo je jasno da je rođena posebna veza između Rafaela Nadala i Rolan Garosa.

Te godine je Rafa kao debitant najprije na 19. rođendan srušio Rodžera Federera, pa u finalu Marijana Puertu i prvi put osvojio Kup musketara.

Sve nakon toga bilo je istorija. Nadal je ukupno 14 puta bio najbolji na Rolan Garosu, postavio je rekorde za sva vremena, ali je čini se kucnuo čas i za posljednji Rafin ples u njegovom kraljevstvu. Iako španska legenda još nije sve zvanično potvrdila.

Rolan Garos
foto: Graphic News

- Ako moram da kažem da je ovo 100 odsto moj posljednji Rolan Garos, žao mi je - neću to uraditi, jer ne mogu da predvidim šta će se događati - naglasio je Rafa.

Drugi grend slem sezone kreće danas, Nadal prvi put od 2005. nije favorit, ali izgleda da to ove godine nije nijedan drugi teniser.

PRVE ZVIJEZDE DALEKO OD PRAVE FORME

Rafa u Pariz stiže nakon druge pauze i neubjedljivih igara na posljednjih nekoliko turnira, ali nije previše ni blistao najbolji teniser današnjice Novak Đoković.

Još od poraza od Janika Sinera u polufinalu Australijan opena prvi reket svijeta nikako da pronađe pravu formu, pa je rano odlazio sa turnira u Indijan Velsu i Rimu, čak nije imao uspjeha ni u Ženevi na turniru iz serije 250.

- Naravno da sam zabrinut, cijele godine ne igram dobro - nije krio Đoković pred start Rolan Garosa.

- Ne možete da mislite na tenis kada vam se događaju druge stvari - samo se nadam da ću biti fit za Pariz.

Đoković brani krunu i napada 25. grend slem titulu
Đoković brani krunu i napada 25. grend slem titulufoto: Reuters

Osim Novaka, i Siner je u padu forme zbog problema sa kukom, a zbog povrede je i Karlos Alkaras - još jedan od favorita - preskočio nedavni masters u Rimu.

Ipak, kladionice kažu da je upravo mladi Španac najbliži osvajanju titule.

- Iskreno, brine me povreda ruke, posebno kod forhenda, ali zasada je dobro što ne osjećam bol i što mogu bez problema da udaram lopticu. Ovo je Rolan Garos, jedan od razloga zbog kojeg treniram svakog dana - objasnio je Alkaras.

Ne smiju da se zaborave ni Danil Medvedev i posebno Aleksander Zverev koji je možda i u najboljoj formi i koji već u prvom kolu (ponedjeljak) igra protiv Nadala.

- Siguran sam da Đoković ne bi volio da igra protiv Nadala u prvoj rundi, ni Alkaras, ni Siner. Nisam ni ja, ali tako je kako je - kaže Zverev.

Dodatni motiv u Parizu ovog proljeća imaće Đoković, koji bi odbranom titule stigao do 25. grend slem pehara i tako u istoriju poslao legendu Margaret Kort, koja se zaustavila na 24 pehara sa najvećih turnira.

Prva prepreka na putu ka istoriji Đokoviću će u utorak biti domaći igrač Pjer-Ig Erber.

Sve je spremno za bitke na zemlji - Nadal 15. put, Đoković četvrti ili je vrijeme za novo ime među kraljevima šljake Pariza.

IGA TREĆU GODINU ZAREDOM?

Za razliku od muškaraca kod dama se čini da je ime prve favoritkinje poznato - Iga Sfjontek će pokušati da treću godinu zaredom osvoji Rolan Garos.

Naravno, sjajna Poljakinja će imati ozbiljne rivalke poput Arine Sabalenke, finalistkinje od prije dvije godine Koko Gof, Jelene Ribakine...

Ukoliko Iga uspije da slavi postaće tek treća teniserka u istoriji koja je tri godine u nizu bila najbolja u Parizu - nakon čuvenih Monile Seleš (1990-92) i Žastin Enan (2005-07).

Bonus video: