Nole sa stilom predao 1. mjesto, evo šta mu je potrebno da ga vrati u Londonu

Da bi vratio prvo mjesto, Đoković u svakoj varijanti mora da se plasira u finale ATP šampionata u Londonu. Sve ostale kalkulacije uslovljene su rezultatom u finalnom meču, ali i Nadalovom povredom i njegovim eventualnim učinkom
12344 pregleda 4 komentar(a)
Novak Đoković sa peharom u Parizu, Foto: JB Autissier / Panoramic
Novak Đoković sa peharom u Parizu, Foto: JB Autissier / Panoramic
Ažurirano: 03.11.2019. 21:19h

Novak Đoković je sa stilom završio četvrtu vladavinu ATP listom, pošto je danas, pobjedom nad Denisom Šapovalovom u Parizu, osvojio 34. masters titulu.

Uprkos sjajnoj sedmici, Novak će sjutra predati prvo mjesto ATP liste Rafaelu Nadalu, koji će započeti osmi mandat na teniskom tronu.

Bitka za broj jedan, međutim, tek počinje - ATP šampionat u Londonu, koji se igra od 10. do 17. novebmbra, otkriće koji će od dva teniska asa završiti godinu na čelnoj poziciji, a Đoković ima solidnu šansu da ekspresno povrati tron.

Nadal pred susret osam najboljih svjetskih tenisera ima 640 poena prednosti u odnosu na Đokovića, ali je još neizvjesno da li će zaigrati u Londonu, zbog povrede trbušnog zida.

Đokovićeve šanse, logično, rastu ako se ne pojavi Nadal.

Srbin, međutim, u svakoj varijanti mora da dođe barem do finala, da bi povratio čelnu poziciju.

Svaka pobjeda u grupi na ATP šampionatu donosi 200 bodova, pobjeda u polufinalu nosi 400 bodova, a osvajanje turnira dodatnih 500.

Dakle, ako se ne oporavi Nadal, Đoković bi samim ulaskom u finale opet zaposjeo prvo mjesto (barem dvije pobjede u grupi nose ukupno 400 bodova, plus 400 za trijumf u polufinalu).

Ako Nadal, međutim, zaigra u Londonu, onda ne zavisi sve od Novaka Đokovića.

Jer, Srbinu ni svih pet pobjeda, računajući i titulu, ne bi garantovalo povratak na tron ako Nadal sa sve četiri pobjede dođe do finala.

Ni titula u Londonu, sa jednim porazom zu grupi, Đokoviću ne garantuje povratak na tron ako Nadal dođe do finala sa barem dvije pobjede u grupi.

Ako Đoković izgubi finale, Nadalu su za odbranu čelne pozicije dovoljne samo dvije pobjede u grupi, a ako Novak izgubi finale uz jedan poraz u grupi, onda Nadal čuva 1. mjesto sa jednim jedinim trijumfom u grupi.

Đoković, dakle, u svakoj varinanti mora da se plasira u finale, a sve ostale kalkulacije zavise od rezultata u finalnom meču, ali i Nadalovog stanja sa povredom i njegovog eventualnog učinka.

ATP šampionat igra se od 10. do 17. novembra u londonskoj O2 areni, a plasman su, osim Đokovića i Nadala, osigurali Rodžer Federer, Danil Medvedev, Dominik Tim, Stefanos Cicipas, Aleksander Zverev i Mateo Beretini.

Osam tenisera biće raspoređeno u dvije grupe, koje nose imena teniskih legendi - Andre Agasi (grupa A) i Bjern Borg (grupa B).

Teniseri u svojim grupama igraju svak sa svakim (Raund robin sistem), a po dva prvoplasirana plasiraće se u polufinale.

Žrijeb je u utorak 5. novembra.

Bonus video: