U Sarajevu vožnja po principu par-nepar zbog zagađenja

Ova zabrana ne odnosi se na vozila policije, ministarstva odbrane, javnog gradskog prevoza, taksi vozila, hitne pomoći, vatrogasaca, komunalnih preduzeća, vozila inspekcijskih organa, te vozila sa diplomatskim tablicama
1 komentar(a)
Sarajevo, Foto: Shutterstock.com
Sarajevo, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 24.12.2016. 17:52h

Zbog alarmantnog zagađenja vazduha štetnim cesticama prašine u Sarajevu je proglašena uzbuna koja podrazumijeva nekoliko mjera među kojima je i zabrana kretanja nekih motornih vozila.

Naime, donijeta je odluka da sjutra od 7 sati pa do ponoći ulicama glavnog grada BiH saobraćaju samo automobili čiji je zadnji broj na tablicama neparan, saopšteno je poslije sastanka operativnog štaba vlade kantona Sarajevo.

Ti automobili moći će da saobraćaju od ponoći u ponedjeljak pa do ponoći u utorak.

Ova zabrana ne odnosi se na vozila policije, ministarstva odbrane, javnog gradskog prevoza, taksi vozila, hitne pomoći, vatrogasaca, komunalnih preduzeća, vozila inspekcijskih organa, te vozila sa diplomatskim tablicama, prenosi Avaz.ba.

Druga mjera odnosi se i na povećanje kapaciteta javnog gradskog saobraćaja, dok se treća odnosi na to da sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko jednog megavatta koja koriste prirodni gas smanje temperaturu za još jedan stepen.

Bonus video: