"DRAMATIČNO POBOLJŠANJE ZA VOJSKU SRBIJE"

Vučić: Od Rusije šest "migova", 30 tenkova, 30 borbenih oklopnih vozila...

„Ako biste računali da takve avione kupujemo, sa takvim raketama kakve mi želimo, koštali bi nas oko 600 miliona eura. Onda možete da vidite koliko smo dobili povoljne cene i koliko smo dobili poklonjenog. To samo kada je riječ o avionima", rekao je premijer Srbije
83 pregleda 46 komentar(a)
Sergej Šojgu, Aleksandar Vučić, Foto: Ministarstvo odbrane Rusije
Sergej Šojgu, Aleksandar Vučić, Foto: Ministarstvo odbrane Rusije
Ažurirano: 21.12.2016. 19:25h

Srbija će od Rusije, kao podršku i bez plaćanja, dobiti šest aviona MiG-29, pri čemu će nas tri faze njihove modernizacije koštati ukupno između 180 i 230 miliona eura, rekao je danas srpski premijer Aleksandar Vučić nakon sastanka sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom.

„Ako biste računali da takve avione kupujemo, sa takvim raketama kakve mi želimo, koštali bi nas oko 600 miliona eura. Onda možete da vidite koliko smo dobili povoljne cene i koliko smo dobili poklonjenog. To samo kada je riječ o avionima", rekao je premijer Srbije.

Prema njegovim riječima, to dramatično poboljšava operativno-funkcionalne sposobnosti Vojske Srbije - do te mjere da to kao da nije ista vojska.

„To je potpno drugačije. To je nemjerljivo u odnosu na ono što smo imali. Dobili smo na poklon i 30 tenkova T72 S i 30 borbenih izviđačkih oklopnih vozila BRDM 2 i cevi 14,5 mm (manje topove)", rekao je Vučić.

Kad je riječ o avionima, do petka bi trebalo da bude potpisan ugovor, a postoje dvije mogućnosti, rekao je Vučić.

Kako je precizirao, prva je da u martu ruska armija preveze te avione, koji su, kako je dodao, sposobni da lete i odlični, i da se zajedno sa ruskim majstorima remontuju u Srbiji.

Druga je da ostanu u Rusiji do septembra-oktobra, pa da u novembru sljedeće godine dođu u Beograd potpuno remontovani i sa novim agregatima.

„Još se gleda koja će od te dvije opcije da bude prihvaćena, mi gledamo šta je za nas lakše, bolje i tako ćemo i da postupimo", naglasio je premijer Srbije.

Vučić je sa kompletnim vojnim vrhom industrije i Šojguom imao veoma dug i sadržajan sastanak i ponovio je stav o vojnoj neutralnosti Srbije.

„Unaprijedili smo naše veoma dobre prijateljske odnose. Najvažnije je da ćemo praviti zajedničke planove trogodišnje i petogodišnje zajedničke saradnje, zato što smo mi zemlja kojoj je mnogo potrebno i željela bi sve odjedanput, ali to nije moguće".

U šaljivom tonu Vučić je rekao da su „naši iz Ministarstva odbrane tražili sve moguće rakete", a da je on u jednom trenutku rekao: „Pa, samo što niste tražili nuklearno oružje", na šta se, kako kaže, nasmijao i Šojgu.

„Naravno, niko nije to tražio. Tražili smo rakete koje ima samo Rusija u ovom trenutku. Što se tiče protivvazdušnih sistema, dogovor je da na protivvazdušnim sistemima radimo zajedno. Pričali smo i o 'buku' prije svega, i o 'buku M2' i o 'tunguski', ali za 2018. godinu, što je za godinu dana", rekao je Vučić.

On je ocijenio da je urađen ogroman posao za Srbiju, „sve što smo pričali decenijama, 29...30 godina".

Vucić je podsjetio i da helikopteri nisu bili nabavljani 35 godina, pa su ove godine stigli u Srbiju.

Prema njegovim riječima, bilo je riječi i o drugim aspektima saradnje u oblasti vojne industrije.

„Mi smo i danas mogli da uzmemo buk 1, 2 po tržišnim cenama. Nemamo mi tih para u ovom trenutku, to je 500 miliona, pa bolje da sačekamo 2018, pa opet nešto da dobijemo", primijetio je Vučić.

On je istakao da je ponosan, srećan i veoma zadovoljan, jer su, kako je rekao, generacije ljudi u Srbiji, generacije političara obećavale uvijek isto i nikad ništa niko nije ispunio.

„Ja imam tu sreću da smo politikom vojne neutralnosti, politikom da čuvamo svoju nezavisnost, štitimo svoju slobodu, da umijemo da izdržimo pritiske sa različitih strana uspjeli da dođemo dotle da i svoju zemlju ojačamo do te mjere da ni sami u to doskora nismo na takav način vjerovali", zaključio je Vučić.