Hrvatska blokirala Srbiju, Vučić: Dosta nam je iživljavanja

Radna grupa za proširenje EU odlučila je danas popodne da sa Srbijom u utorak otvori poglavlje 25, koje se odnosi na nauku i istraživanje, saznaju "Novosti" u Briselu
0 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 12.12.2016. 19:34h

U pregovorima o učlanjenju Srbije u Evropsku uniju otvoreno poglavlje 25 o nauci i istraživanju, a Hrvatska je blokirala poglavlje 26 o kulturi i obrazovanju, javljaju "Večernje novosti".

Radna grupa za proširenje EU odlučila je danas popodne da sa Srbijom u utorak otvori poglavlje 25, koje se odnosi na nauku i istraživanje, saznaju "Novosti" u Briselu.

Ovo poglavlje ujedno će biti odmah i privremeno zatvoreno, kao prvo koje Srbija zatvara u pristupnom procesu. Prošle nedelje takođe je odlučeno da u utorak bude otvorena i oblast 5, vezana za javne nabavke.

Zemlje članice danas se, međutim, nisu saglasile da bude otvoreno i poglavlje 26, koje se odnosi na kulturu i obrazovanje, zbog protivljenja određenog broja zemalja među kojima je najglasnija bila Hrvatska, piše list.

Vučić: Srbiji dosta iživljavanja Hrvatske

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je povodom odluke Hrvatske da blokira otvaranje poglavlja 26 u pregovorima Srbije i EU izjavio da je Srbiji dosta hrvatskog iživljavanja i da će od danas drugačije reagovati, prenijela je televizija Prva. Vučić je rekao i da neće sjutra prisustvovati medjuvladinoj konferenciji sa EU, ako Hrvatska ne povuče blokadu poglavlja 26. Vučić je večeras otputovao u Brisel gdje će razgovarati sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Federikom Mogerini, a ako poslije tog razgovora ne bude postignut dogovor o deblokadi poglavlja, on sutra neće prisustvovati međuvladinoj konferenciji na kojoj će se razmatrati otvaranje poglavlja.

Bonus video: