"VIDLJIVO ZAOSTAJANJE U REFORMAMA"

Stoltenberg: Stabilnost Balkana donosi bezbjednost Evropi

Stoltenberg rekao da će Crna Gora kao članica doprinijeti bezbjednosti NATO uključujući pristup Jadranu, a ocijenio je i da je dokaz "donekle povećanog ruskog prisustva na Zapadnom Balkanu" i to što se dogodilo u "ozbiljnom incidentu u Crnoj Gori… u šta su bili upleteni neki ruski građani"
1 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.02.2019. 20:05h

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je izjavio u Briselu da "zbog toga što stabilnost na Zapadnom Balkanu donosi veću bezbjednost Evropi" moraju da se "podupru reforme i stabilnost, uz više političkog dijaloga, više praktične saradnje i što tešnjim djelovanjem s Evropskom unijom" u tom regionu.

"Svuda na tom području je napredak u zastoju i vidljivo je zaostajanje u reformama", podvukao je Stoltenberg na danas okončanom zasjedanju šefova diplomatija NATO.

Čelnik Atlantskog saveza je istakao da "NATO bilježi snažne rezultate u izgradnji stabilnosti u Avganistanu i na Zapadnom Balkanu". 

"Mi smo tamo prisutni s našom Kfor misijom očuvanja mira za sve ljude na Kosovu, imamo tri regionalna predstavništva, uz otvorena vrata članstva za dvije zemlje i aktivno partnerstvo sa svim ostalima, uključujući Srbiju", naveo je Stoltenberg.

Kako je istakao, "Crna Gora pokazuje koliko mnogo može učiniti evro-atlantska integracija i otud pozdravljamo činjenicu da su 15 atlantskih saveznika već ratifikovali dokument o ulasku Crne Gore u NATO". 

On je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da će Crna Gora kao članica doprinijeti bezbjednosti NATO uključujući pristup Jadranu, a ocijenio je i da je dokaz "donekle povećanog ruskog prisustva na Zapadnom Balkanu" i to što se dogodilo u "ozbiljnom incidentu u Crnoj Gori… u šta su bili upleteni neki ruski građani".

Stoltenberg je dodao da "crnogorske vlasti to sad ispituju", naglasivši da takođe "zna da je Srbija pomogla i doprinijela nastojanjima da se utvrde, za to vezane, sve činjenice".