PROSTOR ZA PRIJEVREMENE IZBORE U BUGARSKOJ

Borisov odbio da formira novu vladu: Postoji političko dostojanstvo

"Postoji moral i političko dostojanstvo. Ako jednog dana narod odluči" o novom mandatu, onda "ćemo biti spremni", rekao je on
1 komentar(a)
Bojko Borisov, Foto: Reuters
Bojko Borisov, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.12.2016. 13:35h

Bugarski premijer u ostavci Bojko Borisov objavio je da je zvanično danas odbio da formira novu vladu, čime je otvorio put za prijevremene parlamentarne izbore na proljeće.

Vođa desnog centra koji je podnio ostavku posle poraza njegovog kandidata na predsjedničkim izborima 3. novembra, rekao je da je odbio mandat da formira novu vladu koji mu je danas ponudio odlazeći predsjednik Rosen Plevnelijev.

"Postoji moral i političko dostojanstvo. Ako jednog dana narod odluči" o novom mandatu, onda "ćemo biti spremni", rekao je on.

Borisov je podnio ostavku kada je na predsjedničkim izborima pobijedio kandidat koga podržavaju socijalisti Rumen Radev sa 59,35 odsto glasova, dok je kandidatkinja njegove konzervativne Gerb partije Cecka Cačeva dobila 36,17 odsto glasova.

Novi predsjednik preuzima dužnost 22. januara.

Politikolog Dmitar Ganev ukazuje da nijedna stranka ne može da dobije parlamentarnu većinu bez podrške Borisovljeve Gerb stranke i da je put otvoren za prijevremene izbore.

On je podsjetio da prema proceduri odlazeći predsjednik sada treba da ponudi mandat za formiranje vladi socijalistima, drugoj partiji u parlamentu, zatim trećoj partiji po svom izboru pre nego što formira prelaznu vladu stručnjaka.

Politikolog Ganev predviđa da će, s obzirom na rascjepkanu političku sliku u Bugarskoj, na prijevremenim parlamentarnim izborima partija Gerb potvrditi svoje vodeće mjesto, i da će ponovo biti u situaciji da formira vladu.

Borisov je na vlasti od 2009. godine, a ponovo je izabran krajem 2014. godine pošto je već jednom podnio ostavku u februaru 2013. posle talasa protesta protiv siromaštva i korupcije. Njegov mandat je trebalo da istekne 2018. godine.

Preporučujemo za Vas