UBJEDLJIV TRIJUMF

Radev pobijedio na predsjedničkim izborima u Bugarskoj

General Radev (53), bivši komandant bugarskih vazduhoplovnih snaga, više je naklonjen Rusiji i pozivao je na ukidanje sankcija Rusiji, ali je rekao i da bi poštovao obaveze Bugarske prema Evropskoj uniji
53 pregleda 7 komentar(a)
Rumen Radev, Foto: Reuters
Rumen Radev, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.11.2016. 20:19h

Socijalista Rumen Radev ubjedljivo je pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora u Bugarskoj, prenijeli su bugarski mediji rezultate anketa poslije zatvaranja birališta.

Radev je pobijedio rivalku Cecku Cačevu koju je predložio premijer Bojko Borisov. Predsjednik bugarske vlade je ranije najavio da će podnijeti ostavku, ukoliko ona ne pobijedi u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Prema izlaznim anketama, Radev je osvojio oko 58 odsto glasova, a Cačeva oko 38 odsto.

Analitičari su ocijenili da bi ostavka Borisova u slučaju poraza njegove kandidatkinje dovela do političke nestabilnosti i prijevremenih izbora prije isteka mandata premijera 2018. godine.

General Radev (53), bivši komandant bugarskih vazduhoplovnih snaga, više je naklonjen Rusiji i pozivao je na ukidanje sankcija Rusiji, ali je rekao i da bi poštovao obaveze Bugarske prema Evropskoj uniji.

Radev se prijavio kao nezavisni kandidat, ali ima podršku Socijalističke partije Bugarske.

On će u petogodišnjem mandatu naslijediti Rosena Plevnelijeva, proevropski orjentisanog predsjednika, koji je otvoreno iznosio kritike na račun ruskog kolege Vladimira Putina. 

Preporučujemo za Vas