VEĆE ŠANSE BIVŠEM KOMADANTU VAZDUHOPLOVNIH SNAGA

Danas drugi krug predsjedničkih izbora, Radev ili Cačev na čelu države

Agencija Rojters ocjenjuje da bi pobjeda Radeva najvjerovatnije približila Bugarsku Rusiji, što bi se odrazilo i na odnose sa saveznicima iz Evropske unije i NATO
1 komentar(a)
Bugarska, Foto: AP
Bugarska, Foto: AP
Ažurirano: 13.11.2016. 09:38h

U Bugarskoj su jutros u sedam sati otvorena biračka mjesta za drugi krug predsjedničkih izbora na kojima će snage odmjeriti bivši general Rumen Radev, koga podržavaju opozicioni socijalisti, i Cecka Cačeva, kandidat vladajuće stranke.

Sudeći prema poslednjim anketama, šanse za pobjedu su više na strani Radeva, bivšeg komandanta vazduhoplovnih snaga.

Agencija Rojters ocjenjuje da bi pobjeda Radeva najvjerovatnije približila Bugarsku Rusiji, što bi se odrazilo i na odnose sa saveznicima iz Evropske unije i NATO.

Moguća je i višemjesečna politička nestabilnost s obzirom na to da je bugarski premijer, Bojko Borisov, najavio povlačenje ako njegov kandidat izgubi.

Rezultati ispitivanja javnog mnjenja, koju je sproveo "Galup internešnal", pokazuju da Radev ima podršku 51 odsto birača, Cačeva, koju podržava Gerb partija desnog centra premijera Borisova, podršku 40 odsto birača.

Druga anketa takođe daje prednost Radevu za kog Rojters navodi da je novajlija u politici, ali da osvaja Bugare koji su frustrirani zbog političke elite koju smatraju korumpiranom.

"Ljudi su se nadali brzoj tranziciji, prosperitetu, visokom životnom standardu. To se, međutim, desilo samo manjem broju građana. Razočarani su jer nema pravde", poručio je Radev u sinoćnoj televizijskoj debati.

On se zalaže i za jače bezbjednosne mjere da bi se spriječio priliv izbeglica i smatra da bi trebalo od susjedne Rumunije da "preuzeti recept" za borbu protiv korupcije.

S druge strane, ako Cačeva bude pobijedila, biće prva žena na čelu Bugarske, zemlje od 7,2 miliona stanovnika.

U prvom krugu izbora, 7. novembra, više glasova je osvojio Radev, koji je tada izjavio da je narod glasao za promjene.

"Narod je rekao 'ne' apatiji i glasao je za promjene", poručio je on.

Preporučujemo za Vas