"Blic": Putinov čovjek odveo ruske špijune iz Srbije

"Predaja špijuna nije ništa neobično, pa tako ni ovaj slučaj. Oni se povlače, a ukoliko su baš vrijedni, njihove službe ih raspoređuju u neku drugu zemlj", kaže izvor "Blica"
75 pregleda 14 komentar(a)
Nikolaj Patrušev, Foto: Wikipedia
Nikolaj Patrušev, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 29.10.2016. 08:43h

Glavni ruski bezbjednjak Nikolaj Patrušev boravio je u Srbiji da bi u Moskvu vratio trojicu ruskih špijuna za koje se sumnja da su bili upleteni u dešavanja u Crnoj Gori, saznaje "Blic".

Patrušev, koji slovi za šefa svih ruskih tajnih službi, tokom dvodnevne posjete imao je nekoliko bilateralnih susreta sa najvišim državnim funkcionerima. Glavni cilj je izglađivanje situacije poslije razotkrivanja trojice ruskih operativaca. Prema saznanjima "Blica", oni su otkriveni u posljednjih desetak dana tokom angažmana srpskih bezbjednjaka povodom dešavanja u Crnoj Gori uoči izbora, a kada je kako tvrde vlasti u Podgorici pokušan državni udar.

Poslije dvodnevne posjete, sa Petruševim u Moskvu otputovali su i ruski špijuni. Prema saznanjima "Blica", oni su boravili u Beogradu.

"Predaja špijuna nije ništa neobično, pa tako ni ovaj slučaj. Oni se povlače, a ukoliko su baš vrijedni, njihove službe ih raspoređuju u neku drugu zemlj", kaže izvor "Blica".

"Blic" navodi da prekjuče nije bilo moguće dobiti ni zvanično ni nezvanično na koji način su ruski špijuni bili uključeni u, kako se tvrdi, pokušaj terorističke akcije i državnog udara u Podgorici, pa tako da ostaje nejasno da li su bili direktno uključeni, da li su djelovali samoinicijativno ili su za udar na crnogorsku vlast imali instrukcije iz Moskve.

Ono što je poznato jeste da su na dan izbora 16. oktobra u ranim jutarnjim časovima u Crnoj Gori uhapšeni penzionisani general Žandarmerije Bratislav Dikić i grupa od dvadesetak državljana Srbije.

Patrušev za usluge Srbije zasigurno nije ostao dužan.

Jedan od znakova zahvalnosti je, kako "Blic" saznaje, spisak pripadnika Islamske države koji bi mogli da uđu u Srbiju. Navodno se na proljeće očekuje talas od 80.000 do 100.000 migranata među kojima će biti i pripadnici Islamske države.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić u ponedjeljak poslije sjednice Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti izjavio je da su u Srbiji uhapšena lica "zbog nelegalnih aktivnosti koje se odnose na teritoriju Crne Gore i na praćenje crnogorskog premijera Mila Đukanovića".

"Radili su zajedno sa licima za koje mogu da kažem da postoji element inostranosti", rekao je tada Vučić.

Tokom prekjučerašnjeg zasijedanja Skupštine Srbije, Vučić je bio malo precizniji i rekao da "imamo pojačano djelovanje različitih stranih obavještajnih službi, ali da građani mogu da budu mirni, jer srpske bezbjednosne i sigurnosne službe dobro obavljaju svoj posao".

"Ne mogu da govorim o imenima ljudi koji su pod istragom", rekao je povodom događaja u Crnoj Gori i optužbi za terorizam, dodajući da se u tom slučaju Vlada Srbije ponijela odgovorno, ne želeći da se miješa u izborni proces u Crnoj Gori.

On je dodao da nije izjavio "da smo spriječili ubistvo premijera bilo koje zemlje, pa ni Crne Gore".

"Rekao sam da imamo nedvosmislene dokaze da su određene grupe i lica pratila kretanje premijera. To je nešto do čega smo došli ne želeći da se miješamo u izborni proces u Crnoj Gori. Mislim da smo se ponašali odgovorno i ozbiljno, kao država, vlada čijim partijama učesnicama takav sljed događaja nije donosio prednost ili poene, već na ozbiljan i odgovoran način".

Biografija Nikolaja Patruševa

Naslijedio je 1999. Putina na čelu ruske obavještajne službe i na toj funkciji ostao je tokom dva Putinova predsjednička mandata, piše "Sputnjik"

Na mjestu šefa Federalne službe bezbjednosti bio je skoro devet godina, što je duže nego bilo koji drugi rukovodilac FSB, pa čak i KGB još od vremena Jurija Andropova

Podnio je ostavku poslije inauguracije predsjednika Dmitrija Medvedeva (2008.)

Od maja 2008. Patrušev je sekretar Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije. Osim toga, on ima čin generala armije i zvanje heroja Ruske Federacije. Rođen je u Lenjingradu, današnjem Sankt Peterburgu, 1951. Nikolaj Patrušev završio je fakultet brodogradnje u Lenjingradu i Višu školu KGB, a danas je još i doktor pravnih nauka. Njegova biografija je toliko bogata da je teško nabrojati sve funkcije koje je obavljao

Bonus video: