Hrvatska: HDZ i Most još bez dogovora o vladi

Šef Mosta Božo Petrov rekao je sinoć novinarima da potpise koje je HDZ dobio ne vidi kao pritisak na Most i poručio da će Nacionalno vijeće te stranke danas donijeti konačnu odluku o saradnji s HDZ
55 pregleda 0 komentar(a)
Andrej Plenković, Foto: Reuters
Andrej Plenković, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.10.2016. 08:10h

Još se ne zna hoće li Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Most uspjeti da se dogovore o novoj vladi, ali se spekuliše da HDZ već ima podršku više od 76 poslanika za formiranje vlasti bez Mosta.

Iako je predsjednik HDZ Andrej Plenković izjavio da je toj stranci prioritet postizanje dogovora s Mostom o stabilnoj vlasti, sinoć je novinarima rekao da i bez Mosta može da prikupi glasove 76 poslanika, koliko je minimalno potrebno za formiranje vlade.

HDZ i partneri osvojili su na septembarskim vanrednim parlamentarnim izborima 61 mandat. Plenković je već dobio potpise petoro poslanika Hrvatske seljačke stranke (HSS) koja je mandate osvojila na listi lijeve koalicije.

Prema nezvaničnim informacijama, HDZ je navodno u srijedu uveče dobio još četiri potpisa članova budućeg poslaničkog kluba stranke Milana Bandića, među kojima i manjinske poslanice Ermine Lekaj Prljaskaj. Uz to računa i na podršku preostalih sedmoro poslanika nacionalnih manjina, medju njima i tri srpska, s kojima danas nastavlja pregovore.

Plenković je nekoliko puta rekao da mu je cilj da predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović u ponedjeljak na drugi krug konsultacija donese potpise podrške 76 poslanika kako bi od nje dobio mandat za sastavljanje vlade koju želi da sastavi do prve sjednice Sabora, 14. oktobra.

Šef Mosta Božo Petrov rekao je sinoć novinarima da potpise koje je HDZ dobio ne vidi kao pritisak na Most i poručio da će Nacionalno vijeće te stranke danas donijeti konačnu odluku o saradnji s HDZ.

Ni Plenković ni Petrov nisu, međutim, otkrili novinarima jesu li i koliko blizu dogovora o novoj vladi, ali ni kako će podijeliti resore oko kojih se vodi najveća borba.

Prema nezvaničnim informacijama, i dalje je najspornija pozicija predsjednika parlamenta koju obje stranke žele za sebe. I dok HDZ insistira da mu kao pobjedniku izbora to mjesto pripada, u Mostu nezvanično navode da bi oni morali da dobiju tu poziciju, jer će HDZ imati i premijera i predsjednika država.

Jutarnji list piše da je u srijedu HDZ Mostu ponudio konačan paket bez sporne funkcije, a Večernji list tvrdi da je HDZ-ova posljednja ponuda Mostu pet ministarstava, potpredsjednik Vlade i potpredsjednik Sabora. Navodno HDZ ne želi Mostu da prepusti mjesto šefa parlamenta, jer smatra da ta stranka sa osvojenih 13 mandata ne može da dobije tako važnu funkciju.

HDZ danas nastavlja pregovore s predstavnicima nacionalnih manjina, dok se u petak očekuje novi susret s Mostom, poslije koga bi moglo da bude jasnije ko će formirati novu vlast.

Bonus video: