Dodik: Referendum o Danu RS je za Putina unutrašnja stvar

Predsjednik RS je dodao da je Putin "izrazio svoje opredjeljenje da dodatno podrži stabilizaciju i mir, i da Rusija želi da se sprovodi međunarodni sporazum za mir i da ga poštuje
0 komentar(a)
Milorad Dodik, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Milorad Dodik, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.09.2016. 08:12h

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da mu je tokom posjete Rusiji predsjednik Vladimir Putin prenio da je za Moskvu Referendum o Danu RS unutrašnje pitanje u koje ne treba da se miješa međunarodna zajednica.

Dodik je u intervjuu za "Politiku" po povratku iz Moskve gdje je razgovarao sa ruskim predsjednikom dva dana uoči referenduma o Danu republike koji se održava u nedjelju, rekao da je "sa Putinom razgovarao o pitanjima koja su od interesa za obje strane".

"Zaista, najviše i isključivo o ekonomiji. Ali svakako i o političkim pitanjima. Predsjednik Putin je već bio upoznat da se kod nas održava referendum. Poželio nam je sreću. U tom pogledu je sreću poželio i za lokalne izbore. U okviru razgovora najviše smo se zadržali na pitanjima političkih odnosa u regionu. Putin je istakao da je Rusija zainteresovana za stabilnost regiona, BiH i RS", rekao je Dodik.

Predsjednik RS je dodao da je Putin "izrazio svoje opredjeljenje da dodatno podrži stabilizaciju i mir, i da Rusija želi da se sprovodi međunarodni sporazum za mir i da ga poštuje".

"Jedan od najvećih prioriteta Moskve u regionu jeste stabilizacija, a nikako obrnuto. Svi oni suprotni navodi su spekulativni", kazao je Dodik.

Na pitanje "koliko je Putin upoznat sa detaljima oko referenduma", Dodik je naveo da je "taj stav već izrečen kroz stav ruskog amabasadora u BiH".

"To znači da narod ima pravo na referendum, da je to unutrašnje pitanje i da međunarodna zajednica u to ne treba da se miješa. Ni Rusija se u to ne miješa, sem stava da sve te stvari treba da se rješavaju na unutrašnjem planu. I da to čine politički lideri, a ne da to rade stranci", kazao je Dodik.

Uz konstataciju da je Putinu preneio "šta je uzrok problema - preglasavanje u Ustavnom sudu BiH" i da je "(predsjednik Srbije) Tomislav Nikolić primjetio te probleme", Dodik je upitan da li vjeruje "da bi nakon referenduma moglo biti volje da se uđe u njihovo rješavanje", na šta je odgovorio da je "naravno upoznao predsjednika Putina sa načinom na koji taj sud odlučuje".

"Ovo je poslednja priča u kojoj je Ustavni sud na ovakav način mogao da odlučuje. Desi li se to još nekad, reakcija će biti žešća i otvorenija. Putin je pokazao razumijevanje za apsurdnost da tako nešto uopšte postoji u zemlji koja, evo, dobija status u EU. Začuđujuće je da još postoje strane sudije u Ustavnom sudu i visoki predstavnik u BiH. Veoma sam zahvalan Tomislavu Nikoliću za stav, mislim da je pogodio pravu metu i pravi cilj. Predjsednik Srbije je jasno pokazao koliko je zapravo upućen u detalje", zaključio je Dodik.

Bonus video: