Kitarović tvrdi da nema saznanja o špijunu: "Vrlo neobično ponašanje Srbije"

Milanović je ponovio da se izjava o "šaci jada" odnosi na vlast u Beogradu i dodao da je aktuelna srpska politika kontinuirano agresivna, nazadna i da je srpskom narodu donijela "svu bijedu ovoga svijeta". Bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića nazvao je "oficirom srpskih interesa i džentlmenom u ponašanju i dogovoru".
0 komentar(a)
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Betaphoto/HINA
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Betaphoto/HINA
Ažurirano: 03.09.2016. 16:08h

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas da nema saznanja da je osoba koja je uhapšena u Srbiji zbog špijunaže povezana s nekom od hrvatskih službi i ocijenila da je ponašanje Srbije neobično, kao i objavljivanje vijesti u srpskim medijima i tužilaštvu o tom slučaju.

"Nemamo nikakvih saznanja da je osoba koja je uhapšena povezana s bilo kojom od hrvatskih službi. Mogu samo reći da je ovo vrlo neobično ponašanje Srbije", rekla je Grabar Kitarović u mjestu Lukeži na okupljanju sa hrvatskim braniteljima, prenijela je agencija Hina.

Ona je ocijenila da je potrebno sniziti tenzije, ali kako je dodala, ukoliko bi bilo riječi o nekom ko je povezan s hrvatskim obavještajnim sistemom, onda je o tome prije svega trebalo komunicirati preko diplomatskih i relevantnih službi, dok je objavljivanje "vrlo neobično".

"Nadam se da ćemo nakon završetka kampanje i parlamentarnih izbora u Hrvatskoj sjesti za sto i malo raspraviti o tim aspektima; jer moramo živjeti jedni uz druge i podvući crtu i riješiti pitanja koja su ostala iz Domovinskog rata i agresije na Hrvatsku, dakle i pitanja nestalih i optužnica, da ljudi mogu mirno živjeti i da nastojimo graditi budućnost", naglasila je.

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je u petak da je Bezbjednosno-informativna agencija (BIA) uhapsila muškarca osumnjičenog za špijunažu, državljanina Srbije i Hrvatske, a beogradski mediji naveli su da je riječ o Srbinu, bivšem pripadniku JNA koji je radio za hrvatske obavještajne službe.

Milanović: Šta je mogao špijun otkriti u Srbiji? Jedino recept za leskovačke pljeskavice

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović izjavio je u Vukovaru da ga ne bi iznenadilo da je hapšenje navodnog hrvatskog špijuna u Beogradu "konstrukcija" i da ne zna kakve bi tajne osoba koju mediji pominju mogla da otkrije.

"Ne znam ni šta bi on mogao tamo odati, kakve tajne. Možda recept kako se prave leskovačke pljeskavice", rekao je Milanović, preneli su hrvatski mediji.

On je naglasio da ga ne bi iznenadilo da je riječ o "konstrukciji" budući da se vlast u Srbiji "ponaša kao da je osnovala Evropsku uniju".

Milanović je ponovio da se izjava o "šaci jada" odnosi na vlast u Beogradu i dodao da je aktuelna srpska politika kontinuirano agresivna, nazadna i da je srpskom narodu donijela "svu bedu ovoga sveta". Bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića nazvao je "oficirom srpskih interesa i džentlmenom u ponašanju i dogovoru".

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković rekao je da je sve što zna o hapšenju u Beogradu saznao iz medija, ali da bi, da je u mogućnosti, naložio ministarstvima i službama da uspostave kontakte sa srpskim organima.

"Da sam u poziciji da odlučujem, naložio bih ministarstvima i službama da provjere o čemu je riječ i uspostave kontakte sa srpskim organima, da se utvrdi o čemu je riječ", rekao je Plenković koji nije želio da spekuliše zašto se hapšenje dogodilo baš u ovom trenutku.

On je rekao da je njegova poruka da želi da smiri tenzije i podizanje retorike iz predizborne kampanje, pisala je regionalna televizija N1.

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, penzionisani general Pavo Miljavac naveo je da se radi o dnevnoj politici u Beogradu, odnosno da je vlast u Beogradu procijenila da im je u ovom političkom trenutku povoljno da objavi takvu vijest.

Na pitanje šta to znači za saradnju dve zemlje, Miljavac je rekao da će taj događaj još neko vrijeme biti u medijima i da će agent možda biti osuđen, ali da to "nije neka velika špijunaža da bi uticala na odnose".

"Nije to nešto bitno da bi se dizalo 'na sva zvona', obično se to radi diplomatski 'ispod stola'", rekao je Miljevac.

Operativci beogradskog centra BIA uhapsili su u Beogradu penzionisanog majora Čedu Čolovića (57), osumnjičenog da je u Srbiji špijunirao za hrvatsku službu.

Bonus video: