Obilježena 21 godina od genocida u Srebrenici: Sukobljeni stavovi koče pomirenje

Delegacija Skupštine Crne Gore, na čelu sa potpredsjednikom Suljom Mustafićem, boravila je u Srebrenici. Pored Mustafića, u sastavu delegacije su bili poslanici Halil Duković i Zorica Martinović
0 komentar(a)
Srebrenica, Potočari, Foto: Reuters
Srebrenica, Potočari, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.07.2016. 19:47h

U Memorijalnom centru u Potočarima danas je održan komemorativni skup povodom 21. godišnjice stradanja srebreničkih Bošnjaka koji su ubijeni tokom ofanzive srpskih snaga na zaštićenu zonu Srebrenice u julu 1995.

U Potočarima se okupilo više hiljada ljudi, a obratili su im se, između ostalih, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, načelnik Srebrenice Ćamil Duraković, predsjednik Haškog tribunala Karmel Ađijus i brojne druge javne ličnosti, prenijela je Beta.

Ove godine u Potočarima nije bio niko od visokih zvaničnika Srbije, kojima je ranije poručeno da „nisu dobrodošli, jer negiraju genocid“.

Komemoraciji nije prisustvovao ni niko od visokih zvaničnika RS.

Načelnik Srebrenice Ćamil Duraković je rekao je da je 11. jul „najkrvaviji datum u istoriji stradanja Bošnjaka“.

„Vrlo je emotivno. Narod koji odaje počast mrtvima, narod koji se sjeća ljudi... Oni se trude da svijetu pokažu da sedam do osam hiljada mladih muškaraca, koji su umrli u Srebrenici prije 21 godinu, nisu umrli uzalud“, rekao je predsjednik Haškog tribunala Ađijus.

On smatra da će se svi okrenuti budućnosti i da će „doći vrijeme kada će sjećanje na ovaj događaj završiti mirom u ovoj divnoj zemlji“.

Predsjednik RS Milorad Dodik je danas rekao da je priča oko Srebrenice politizovana i da Srbi neće priznati da se u njoj desio genocid nad Bošnjacima.

„Srbi neće priznati genocid u Srebrenici, jer se on nije desio“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci. Dodao je da poštuje bol majki u Srebrenici, ali je ocijenio da je cela priča o 11. julu ispolitizovana.

On smatra da Savjet ministara „nema nadležnost da donosi obavezujuće odluku za cijelu BiH, pa ni odluku o Danu žalosti“, navodeći da odluka Savjeta ministara ne obavezuje RS.

„Kako iko može reći da ovo nije bio genocid?“ rekla je Rojtersu Nura Suljić (57), pokazujući beskrajne redove grobnica od bijelog mermera u Potočarima.

Ona je sahranila brata nakon što su njegove kosti nađene u tri različite masovne grobnice.

Predsjednica Udruženja „Majke Srebrenice“ Kada Hotić izjavila je da organizatori nisu tražili da ljudi ne dođu na komemoraciju, već da dođu samo oni sa „iskrenim namjerama“ i dodala da nisu dobrodošli oni koji negiraju genocid.

Po njenim riječima, „zlo i danas kriju oni koji su ga kreirali“.

„Da se osjećaju krivim, grobnice bi se otkrile za dvije godine“ rekla je ona.

U Potočarima je danas bio lider srpske Liberalno- demokratske partije Čedomir Jovanović, koji je istakao da je dolazak u Srebrenicu njegova ljudska obaveza i politička dužnost.

Danas su u pojedinačne grobnice sahranjeni ostaci 127 žrtava.

Hiljade ožalošćenih porodica je stajalo pored kovčega umotanih u zeleno, od kojih su neki klečali, plakali i ljubili sanduke prije nego što su položeni u svježe iskopane grobnice, prenio je Rojters.

„Sve što mi je ostalo su ova tri hladna kamena koje mogu da zagrlim umjesto dva sina i muža, i bol koji ću nositi u srcu dok umrem,“ rekla je Nezira Memić (67).

Delegacija Skupštine Crne Gore, na čelu sa potpredsjednikom Suljom Mustafićem, boravila je u Srebrenici. Pored Mustafića, u sastavu delegacije su bili poslanici Halil Duković i Zorica Martinović.

Pročitano je i pismo mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve Mihaila.

Do sada je u Potočarima sahranjeno 6.377 bošnjačkih žrtava.

Izetbegović: I dalje tražiti istinu i pravdu za svakog ubijenog

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je danas izjavio da je BiH ovjerena genocidom i da i dalje treba tražiti istinu i pravdu za svakog ubijenog Srebreničana.

Pozvavši Srbe da se suoče sa istorijskim činjenicama, jer je „prihvatanje i priznavanje istine prvi korak ka istinskom povjerenju“, on je kazao da hiljade ubijenih danas leži u Memorijalnom centru u Potočarima, a da se hiljade ubijenih još traži.

„Tijela su zatrpavana u nadu da će zločin biti potpun. BiH je ovjerena genocidom i sada 21 godinu kasnije napokon možemo tražiti istinu i pravdu za svakog Srebreničana. Moramo dosegnuti pravdu, jer bez nje nema praštanja. Tek onda, kada i bez najmanje rezerve stvari postavimo na njihovo mjesto i kada otklonimo sumnju ko je stajao na pravoj, a ko na pogrešnoj strani istorije, riješićemo se podjela“.

Bonus video: