Vučić otkazao posjetu: Neće u Brisel "dok neko ne formira vladu"

Prema pisanju Politike, odluka o otkazivanju puta u Brisel i ranije ugovorenih susreta s visokim zapadnim zvaničnicima donesena je tokom vikenda poslije telefonskih kontakata koje je Vučić imao s najvišim predstavnicima Evropske unije (EU)
2 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 13.06.2016. 07:44h

Mandatar za sastav Vlade Srbije otkazao je posjetu Briselu 21. juna, potvrđeno je Radio-televiziji Srbije (RTS) u Vladi Srbije.

Kako je RTS prenio pozivajući se na izvore u Vladi Srbije, Vučić će otputovati u SAD 23. juna prvim direktnim letom "Er Srbije" na relaciji Beograd-Njujork, ali ta posjeta nije zvanična, jer je otkazao sve ranije dogovorene susrete sa američkim zvaničnicima.

Prema pisanju današnje Politike, odluka o otkazivanju puta u Brisel i ranije ugovorenih susreta s visokim zapadnim zvaničnicima donesena je tokom vikenda poslije telefonskih kontakata koje je Vučić imao s najvišim predstavnicima Evropske unije (EU).

List navodi da su zapadni sagovornici obaviješteni da Vučić neće ići u Brisel sve dok se ne formira Vlada Srbije, "ma ko da je formira".

"Otkazivanje važnih susreta potez je kakvom se pribjegava samo u vanrednim okolnostima, pa je razumno pretpostaviti da je Aleksandar Vučićć iz nekog razloga nezadovoljan odnosom važnih saveznika, bilo prema njemu lično ili Vladi Srbije", navodi Politika i ocjenjuje da se takve odluke "ne donose olako i bez ozbiljnih vaganja mogućih posljedica.

List tvrdi da je, u odsustvu zvaničnog tumačenja Vučićeve odluke, logično tumačiti takvu odluku na osnovu "do sada jedva vidljive zategnutosti na relaciji s Briselom i Vašingtonom".

Politika dodaje da su "mediji naklonjeni premijeru" proteklih dana spekulisali da su zapadne prijestonice na neki način povezane s onim što krugovi bliski premijeru vide kao "akciju urušavanja srpske vlade", pod tim misleći na "logističku podršku optužbama o izbornoj krađi, a zatim i opštužbama vezanim za smjene urednika na Radio-televiziji Vojvodine i protestima uperenim protiv projekta Beograd na vodi".

"Govorka se i o velikim finansijskim iznosima kojima se iz Brisela potpomažu protesti protiv vlade, bez obzira na činjenicu da ih vode novoosnoane grupe koje brižljivo poriču svaku prethodnu namjeru ili vezu s opozicijom", piše Politika.

S druge strane, antizapadni opozicioni krugovi tvrde da Vučić i njemu bliski tabloidi samo izmišljaju sukob sa Zapadom budući da premijer ispunjava sve zapadne naloge sa "izuzetkom sankcija protiv Rusije".

Vučić je prije nekoliko mjeseci najvio putovanje u SAD, a kupio je i prvu kartu za direktni let "Er Srbije" od Beograda do Njujorka.

Bonus video: