Erdogan stigao u Zagreb

Erdogan će se prvo sastati sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, a kao glavne teme susreta najavljeni su razgovori o bilateralnoj saradnji, posebno privrednoj, turskim pregovorima o članstvu u EU, stanju u regionu, posebno u BiH i izbjegličkoj krizi
10 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Twitter
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Twitter
Ažurirano: 26.04.2016. 15:01h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan doputovao je poslijepodne u dvodnevnu službenu posjetu Hrvatskoj koju prate jake mjere bezbjednosti.

Erdogan je na zagrebački aerodrom stigao oko 15 časova, a tokom boravka u glavnom gradu Hrvatske razgovaraće s najvišim državnim zvaničnicima.

Prvo se sastaje s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, a kao glavne teme susreta najavljeni su razgovori o bilateralnoj saradnji, posebno privrednoj, turskim pregovorima o članstvu u EU, stanju u regionu, posebno u BiH i izbjegličkoj krizi.

U pratnji turskog predsjednika je šest ministara i stotinjak poslovnih ljudi koji će ispitati mogućnosti poslovne saradnje i ulaganja u Hrvatskoj. Erdogan će u srijedu govoriti na hrvatsko-turskom privrednom forumu koji organizuje Hrvatska privredna komora (HGH).

Turska ulaganja u Hrvatskoj iznose 213 miliona eura, većinom u turizam i energetiku, što je manje od jedan odsto ukupnih ulaganja u Hrvatsku. Po pravilu su, međutim, turske investicije grinfild ulaganja.

Erdogan će sjutra učestvovati na obilježavanju 100. godišnjice priznanja islama tradicionalnom vjeroispovešću u Hrvatskoj, a posjetu završava otvaranjem turskog kulturnog centra u centru Zagreba.

Njegovu posjetu prate jake mjere bezbjednosti, a još od sinoć je na snazi posebna regulacija saobraćaja u Zagrebu koja će važiti sve do srijede uveče.

Bonus video: