Sahranjen dugogodišnji beogradski muftija Hamdija Jusufspahić

"Volio je ovaj grad, u koji je i došao, i zajedno sa svim građanima Beograda i zemlje sve prošao", rekao je beogradski muftija Muhamed Jusufspahić
140 pregleda 2 komentar(a)
Sahrana, Hamdija Jusufspahić, Foto: Betaphoto
Sahrana, Hamdija Jusufspahić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 01.04.2016. 15:58h

Dugogodišnji beogradski muftija Hamdija Jusufspahić sahranjen je danas u Šeih Mustafinom turbetu, nedaleko od Bajrakli džamije u Beogradu.

Jusufspahić je preminuo juče.

Prethodno je u Bajrakli džamiji služena molitva kojoj su prisustvovali vjernici, prijatelji, predstavnici diplomatskog kora, kao i državni zvaničnici.

"Volio je ovaj grad, u koji je i došao, i zajedno sa svim građanima Beograda i zemlje sve prošao", rekao je beogradski muftija Muhamed Jusufspahić.

U Bajrakli džamiji dženazi su prisustvovali i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ministar energetike Aleksandar Antić, presolonasljednik Aleksandar Karadjordjević, koji su izrazili saučešće porodici pokojnog muftije.

"Zbogom dragi prijatеlju, čеstiti i mudri čovjеčе. Ostavio si čist trag u Srbiji i djеci koja nastavljaju tvojе djеlo, za dobro svih građana, posеbno muslimana u Srbiji", napisao je predsjednik Nikolić u knjizi žalosti.

Po završetku dženaze, kovčeg sa tijelom pokojnog muftije vjernici su prenijeli do Šeih Mustafionog turbeta, gdje je uz vjerski obred i sahranjen.

Na dužnost muftije Islamske zajednice Srbije izabran je 1994, a 2006. godine postao je prvi reisu-l-ulema IZS.

Jusufspahić je penzionisan 2008. godine, nakon čega je Vrhovni Sabor islamske zajednice Srbije donio odluku da ga imenuje za doživotnog počasnog vrhovnog poglavara reisu-l-ulemu.

Bonus video: