Makedonija vratila 1.500 migranata u Grčku

Grupa od oko 80 novinara i aktivista, koje je pritvorila makedonska policija nakon putovanje sa grupom migranata, puštena je da se vrati u Grčku
0 komentar(a)
Solun imigranti, Foto: Beta/AP
Solun imigranti, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.03.2016. 15:43h

Oko 1.500 migranata, koji su uspjeli da pređu u Makedoniju uprkos zatvorenoj granici, makedonska vojska je vratila u Grčku.

Očajna grupa muškaraca, žena i djece je krenula iz prenatrpanog izbjegličkog kampa na grčkoj strani, pregaživši rijeku. Vojne trupe su ih zaustavile u dijelu rijeke gdje im je voda bila do koljena, prenosi AFP.

"Juče smo imali veliku grupu ilegalnih migranata koji su pokušali i uspjeli da nelegalno pređu granicu kod sela Moin", izjavio je francuskoj agenciji Toni Janevski, portparol makedonske vojske.

"Bez ijednog incidenta ili upotrebe sile, oni su blokirani i u ranim jutarnjim satima su vraćeni u Grčku", rekao je Janevski.

Na grčkoj strani, medutim, reporteri AFP-a tvrde da su videli najmanje dva prebijena čovjeka.

Grupa od oko 80 novinara i aktivista, koje je pritvorila makedonska policija nakon putovanje sa grupom migranata, puštena je da se vrati u Grčku.

Snimatelj AFP-a, koji je bio sa grupom migranata, kaže da je makedonska vojska dozvolila da migranti stignu do trga u selu Moin, gde ih okupljaju.

Svima je rečeno da sjednu na zemlju, a novinare su prve prozvali, rekao je snimatelj.

Sirijski izbjeglica svjedoči za AFP da su tada podijeljeni u grupe od po 100.

"Stavili su nas na vojne kamione, odveli nas do lokacije nekih 10 minuta od Idomenija gde je slomljena ograda i tuda nas vratili nazad", rekao je on.

Makedonska policija saopštila je da je 1.500 migranata uspjelo da pređe u Makedoniju i da su vraćeni u Grčku, a da je njih 600 spriječeno u toj namjeri.

Bonus video: