Poplave u Srbiji: Vlada proglasila stanje elementarne nepogode u 15 opština

"Stanje elementarne nepogode proglašeno je u opštinama: Čačak, Novi Pazar, Kraljevo, Ariljje, Lučani, Topola, Požega, Bajina Bašta, Ivanjica, Raška, Ljig, Rača, Kosjerić (Seča Reka, Godečevo i Makovište), Prijepolje (Aljinovići, Pravoševa, Milošev Do, Stranjani, Milakovići, Kamena Gora, Mataruge, Jabuka i Babine), i Trstenik"
4 komentar(a)
Dunav, Foto: Betaphoto
Dunav, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 08.03.2016. 17:52h

Vlada Srbije proglasila je na današnjoj sjednici stanje elementarne nepogode na teritoriji 15 opština u Srbiji zbog poplava.

"Stanje elementarne nepogode proglašeno je u opštinama: Čačak, Novi Pazar, Kraljevo, Ariljje, Lučani, Topola, Požega, Bajina Bašta, Ivanjica, Raška, Ljig, Rača, Kosjerić (Seča Reka, Godečevo i Makovište), Prijepolje (Aljinovići, Pravoševa, Milošev Do, Stranjani, Milakovići, Kamena Gora, Mataruge, Jabuka i Babine), i Trstenik", saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Vlada Srbije usvojila je Zaključak kojim se uspostavlja Operativni štab Republičkog štaba za vanredne situacije, u cilju preduzimanja operativnih mjera zaštite i spasavanja od poplava na teritoriji Srbije.

Usljed kišnih padavina i izlivanja bujičnih i drugih vodotokova vanredna situacija proglašena je u navedenim jedinicama lokalne samouprave, gdje je do sada poplavljeno 710 domaćinstava i evakuisano 118 osoba.

Kako se prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda očekuje nastavak padavina, ugroženim područjima potrebno je pružiti neophodnu pomoć, pa se stoga donosi odluka o proglašenju elementarne nepogode.

Elementarna i druga nepogoda je, u smislu Zakona, događaj uzrokovan dejstvom prirodnih sila ili ljudskom aktivnošću, koji prekida normalno odvijanje života u mjeri koja prevazilazi redovnu sposobnost pojedinca i lokalne zajednice da se oporave bez pomoći države i prouzrokuje materijalnu štetu koja je veća od 10 odsto budžeta jedinice lokalne samouprave i koji je kao takav proglasila vlada.

Izuzetno, vlada može proglasiti neki događaj za elementarnu i drugu nepogodu i odlučiti o državnoj pomoći i kada je prouzrokovana šteta manja od 10 odsto budžeta jedinice lokalne samouprave, kada za to postoje posebno opravdani razlozi, a na predlog Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Vlada je prihvatila Izvještaj o stanju na teritoriji opština i gradova pogođenim elementarnom nepogodom u periodu od 6. do 8. marta i usvojila uredbe o utvrđivanju državnog programa pomoći i obnove privredne djelatnosti na poplavljenom području, utvrđivanju državnog programa pomoći i obnove oštećenih porodičnih objekata, utvrđivanju državnog programa pomoći i obnove za korisnike oštećenih porodičnih stambenih objekata kao i državnog programa pomoći i obnove registrovnom poljoprivrednom gazdinstvu za otklanjanje posljedice poplava na poplavljenim područjima.

Angažovana i vojska

Zbog ugroženosti od poplava, ranije danas je proglašena vanredna situacija u 15 opština.

Zbog toga je donijeta odluka o angažovanju Vojske na pružanju pomoći organima lokalne samouprave u poplavljenim područjima, kao i na podršci Sektoru za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pošto se oblaci premještaju prema centralnoj i južnoj Srbiji, danas se u tom dijelu zemlje očekuju padavine i lagani porasti svih vodotokova.

Usljed padavina i izlivanja bujičnih vodotokova, ranije danas proglašene su vanredne situacije na teritoriji Čačka, Novog Pazara, Kraljeva, Arilja, Lučana, Topole, Požege, Bajine Bašte, Ivanjice, Raške, Ljiga, Rače i na delu teritorije opština Kosjerić (Seča Reka, Godečevo i Makovište), Prijepolje (MZ Aljinovići, Pravoševa, Milošev Do, Stranjani, Milakovići, Kamena Gora, Mataruge, Jabuka i Babine) i Trstenika.

Kako kažu u MUP-u, do sada su evakuisano 154 osobe, a u poplavljenim opštinama su trenutno angažovani pripadnici Sektora za vanredne situacije, policije, Vojske i Crvenog krsta.

Poplavljeno je oko 710 domaćinstava, od toga najviše u Kraljevu - 360, Čačku - 150, Novom Pazaru - 70, Požegi - 35....

Zbog izlivanja rijeke Čemernice sa lijeve i desne strane ugroženo je oko 500 domaćinstava.

Izvještaj MUP-a kaže i da je vodostaj rijeke Kolubare u opadanju na teritoriji opštine Obrenovac, da je u Poljanama 30 domaćinstava potopljeno, a da objekti nisu ugroženi.

U Ljigu su zbog velikih kiša pokrenuta stara klizišta i pokrenuta nova, a u gornjem slivu rijeke Ljig pritoke su pričinile velike štete na lokalnim putevima.

Zbog teškog snijega u mnogim naseljima u okolini Sjenice došlo je do kvarova na visoko naponskoj, dalekovodnoj mreži zbog padanja stubova i kidanja kablova.

Problema sa strujom imaju i mještani nekoliko naselja u okolini Prijepolja, Nove Varoši, Priboja. ž

Iz MUP-a poručuju da se redovno prati hidrometeorološka situacija na teritoriji cijele zemlj, da će se sve aktivnosti prilagoditi novonastaloj situaciji na terenu i da se intezivno radi na praćenju nivoa Zapadne Morave.

Direktor preduzeća "Srbijavode" Goran Puzović izjavio je Tanjugu da je u ponedjeljak zbog poplava najteža situacija bila u Lučanima, gdje je nivo Bjelice viši nego u vrijeme poplava prije dvije godine i voda ne može da se ulije u Zapadnu Moravu čiji je nivo takođe visok.

On je dodao da, iako je kompletno korito Bjelice očišćeno i rađeno, "voda je veća u odnosu na maj 2014. godine za 60 santimetara - to vam govori kakva se vodena stihija sručila na Lučane".

Prema njegovim riječima, što se tiče Čačka, Čemernica se vratila lagano u svoje korito i trenutno se ispumpava voda iz tridesetak kuća koje su bile poplavljene i pomoćnih prostorija koje su bile ugrožene.

On je istakao i da je uzvodni dio, odnosno da su slivovi Đetinje, Skrapeža, Moravice i Rzava u opadanju.

Puzović je napomenuo da se oblačni front premjestio prema centralnoj i južnoj Srbiji gdje se očekuju padavine i lagani porasti svih vodotokova u tim djelovima zemlje, a u zavisnosti od količina padavina i na Južnoj i Velikoj Moravi.

On je istakao i da su svi ljudi i mehanizacija i oprema na terenu, kao i da se sinhronizacija sa ljudima iz Sektora za vanredne situacije lokalnih samouprava i pripadnicima Vojske i Žandarmerije odvija na svim nivoima.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je da, prema raspoloživim informacijama, ovako će se nastaviti do 11. marta.

"To govori da moramo da budemo u potpunom stanju pripravnosti - MUP, Vojska Srbije, Ministarstvo odbrane - dok talas ne prođe. Vidjećemo, zasad je situacija koliko-toliko pod kontrolom, ali nema mjesta opuštanju, vojska dolazi u ugrožena područja, mi ćemo biti tu dok je potrebno", dodao je Marić.

On je istakao da su opštinski štabovi dobro shvatili upozorenja, ali da je palo 80 litara vode po kvadratnom metru, a ne 40 ili 50, kako je bilo najavljeno.

"Imam utisak da se donekle radi, dinamika nije na onom nivou na kom bismo voljeli da bude, često je to u vezi sa finansijskim sredstvima i to je priča koja traje dugo. Ne bih upućivao riječi smirivanja dok ne prođe 11. mart i dok se ne isprate sve padavine nećemo biti mirni", zaključio je Marić.

Sektor za vanredne situacije MUP naložio je pojačan rad operativnih centara i intenzivno izvještavanje Republičkog centra za obavještavanje, na djelovima teritorija gde su prognozirane veće količine padavina. Stavljeni su u pripravnost Specijalistički timovi za spasavanje i rad na vodi i Specijalizovane jednice civilne zaštite za spasavanje na vodi i pod vodom.

Ministar odbrane Zoran Đorđević donio je odluku o angažovanju pripadnika Vojske Srbije na pružanju pomoći nadležnim organima lokalne samouprave u poplavljenim područjima i podršci Ministarstvu unutrašnjih poslova-Sektoru za vanredne situacije.

Pripadnici Vojske Srbije angažovani su u Lučanima, Čačku, Novom Pazaru i Gornjem Milanovcu. Kako se dodaje, u svim mjestima gdje je proglašena vanredna situacija, u okviru kriznih štabova nalaze se i pripadnici Vojske Srbije koji prate situaciju na terenu i koordiniraju aktivnosti.

Nivo Zapadne Morave počeo je u ponedjeljak uveče da stagnira, izjavila je načelnica štaba za vanredne situacije u Čačku Bojana Ikodinović, dodajući da su to podaci iz Hidroelektrane u Međuvršju.

Zbog izlivanja Zapadne Morave, djelimično je bio obustavljen saobraćaj na magistralnom putu Čačak-Požega.

U kraljevačkom naselju Grdica bilo je evakuisano 400 ljudi, javio je RTS, a građani su evakuisani i iz naselja Oplanici, Adrani i Obrva.

Bonus video: