NEMA IZVJEŠTAJA O POVRIJEĐENIMA

Idomeni: Migranti probli ogradu na granici, policija bacila suzavac

Makedonske vlasti su sinoć između 23 i četiri sata izjutra pustili preko granice oko 300 Sirijaca i Iračana, nakon čega je prolaz zatvoren
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.02.2019. 10:10h

Nekoliko stotina migranata je danas oko podneva na grčko-makedonskoj granici probilo ogradu, a makedonska policija je ispalila suzavac i šok bombe.

Migranti, koji su uzvikivali "Otvorite granice" i istovremeno bacali kamenice na makedonske policajce, morali su da se povuku pred policijom.

Zasad nema izvještaja o povrijeđenima ili uhapšenima.

Policija je ranije saopštila da se oko 500 migranata probilo kroz redove grčkih policajaca kako bi došli do ograde koja dijeli Grčku i Makedoniju, a prema navodima BBC, migranti su ogradu uspjeli da probiju koristeći drveni bat koji se koristi za probijanje teških vrata.

Na hiljade izbjeglica našlo se "zaglavljeno" na granici Grčke i Makedonije, dok čekaju da ih makedonske vlasti puste da nastave put ka zapadnoj Evropi.

Grčka policija navodi da se u na i u blizini graničnog prelaza Idomeni nalazi oko 6.500 ljudi, kao i da je njih 500 premješteno u na brzinu podignuti kamp oko 20 kilometara dalje.

Makedonske vlasti su sinoć između 23 i četiri sata izjutra pustili preko granice oko 300 Sirijaca i Iračana, nakon čega je prolaz zatvoren.

Zvanično Skoplje je saopštilo da će propuštati samo onoliko ljudi koliko propušta Srbija, koja je poslije Makedonije sljedeća na takozvanoj balkanskoj izbjegličkoj ruti.

Usljed toga je u Grčkoj došlo do nakupljanja velikog broja izbjeglica, a tamošnje vlasti navode da u toj zemlji trenutno ima više od 22.000 izbjeglica.

Galerija