Pod pritiskom EU i SAD, Makedonija odložila izbore

Šef poslaničke grupe SDSM Goran Sugareski je ocijenio da je ovo još jedan poraz lidera VMRO DPMNE Nikole Gruevskog i rekao da ta stranka neće glasati za povlačenje jer nije glasala ni za usvajanje odluke o izborima
0 komentar(a)
Makedonija izbori, Foto: Shutterstock
Makedonija izbori, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.02.2016. 19:12h

Makedonski poslanici odložili su održavanje izbora, koji su prethodno bili zakazani za april, nakon što su iz inostranstva izražene bojazni da, nakon mjeseci političkog zastoja izazvanog korupcionaškim skandalom, još nijesu ispunjeni uslovi za slobodne i fer izbore.

Rojters podsjeća da su u nedjelju, misija EU u Makedoniji i američka ambasada u Skoplju saopštile su da nijesu stvoreni uslovi za održavanje vjerodostojnih izbora. Oni su izrazili zabrinutost zbog „izvještaja o pritiscima i zastrašivanju birača“, a Sobranje Makedonije je u utorak desetak minuta prije ponoći povuklo odluku o samoraspuštanju i održavanju vanrednih parlamentarnih izbora 24. aprila i pomerilo ih za 5. jun. U Skoplju su u utorak boravili evropski poslanici Ivo Vajgl, Ričard Hovit i Edvard Kukan sa namerom da makedonskim političarima pomognu da se dogovore oko izbora.

Za odlaganje raspuštanja parlamenta i pomjeranje datuma vanrednih parlamentarnih izbora, kako prenosi Beta, glasali su poslanici vladajuće VMRO DPMNE, koja se posljednjih dana opirala pomjeranju izbora, kao i dvije stranke makedonskih Albanaca DUI i DPA, dok poslanici opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) nijesu glasali.

Šef poslaničke grupe SDSM Goran Sugareski je ocijenio da je ovo još jedan poraz lidera VMRO DPMNE Nikole Gruevskog i rekao da ta stranka neće glasati za povlačenje jer nije glasala ni za usvajanje odluke o izborima.

„Napravili smo kompromis“, kazao je juče Gruevski na konferenciji za novinare.

U sporazumu koji je uz posredovanje EU postignut prošle godine vlada Gruevskog, koja se našla u centru optužbi zbog nezakonitog prisluškivanja i rasprostranjene zloupotrebe funkcija, pristala je da održi vanredne izbore 24. aprila, dvije godine prije redovnih.

Međutim u januaru lider opozicionih socijaldemokrata, Zoran Zaev, kazao je da će njegova stranka bojkotovati izbore u znak protesta zbog neuspjeha vlade da smanji svoj uticaj na medije i pročisti birački spisak.

Bonus video: