Zagreb - EU prijestonica smeća

Ljubljana je od osam odsto odvajanja i recikliranja otpada u 2005. došla do 65 odsto u 2015. godini, a Zagreb za deset godina nije popravio postotak odvajanja otpada od jedan odsto
0 komentar(a)
Zagreb otpad, Foto: Betaphoto/HINA
Zagreb otpad, Foto: Betaphoto/HINA
Ažurirano: 18.02.2016. 19:46h

Članovi Zelene akcije u Hrvatskoj održali su danas u Zagrebu protestni performans povodom izvještaja Evropske komisije koji pokazuje da je Zagreb najgora evropska metropola po pitanju odvajanja i recikliranja otpada.

"Protestom-performansom željeli smo da poručimo i podvučemo da je Zagreb evropska metropola smeća, jer odvaja samo jedan odsto količine ukupne količine, dok je susjedna Ljubljana postala Evropska zelena prijestonica i odvaja 65 odsto otpada", rekao je Marko Košek iz Zelene akcije Hrvatske.

Demonstranti su, nosili transparente na kojima je pisalo "Zagreb EU prijestonca smeća". Na panoima koje su nosili demonstanti, hronološki, brojkama i podacima dato je poređenje Zagreba i Ljubljane, evropske prijestonice smeća i Evropske zelene prijestonice.

Ljubljana je od osam odsto odvajanja i recikliranja otpada u 2005. došla do 65 odsto u 2015. godini, a Zagreb za deset godina nije popravio postotak odvajanja otpada od jedan odsto.

Bonus video: