Imam koji je spriječio izgradnju centra za vehabije u BiH: Ovo nije naš rat

"Neizvjesno je kakva sudbina čeka BiH i region, kada se brojnost priststalica radikalnog islama poveća", upozorava Beganović
82 pregleda 69 komentar(a)
Selvedin Beganović, Foto: Beta/AP
Selvedin Beganović, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.02.2016. 18:15h

Bivši imam Selvedin Beganović, čovjekom koji je u posljednji čas spriječio izgradnju vehabijskog centra na samoj granici Bosne i Hercegovine s Hrvatskom, kaže da bi se "džihad bi se u BiH trebao voditi oko nezaposlenosti, malih penzija i brige oko socijalno ugroženih".

U svojim propovijedima Beganović se otvoreno suprotstavio radikalnim islamistima koji, kako kaže, šire izopačeni islam i vrbuju mlade da se priključe borbi za Islamsku državu. Bošnjacima je poručio – „Ovo nije naš rat!"

Prije par mjeseci je razriješen dužnosti imama i ostao bez krova nad glavom, a njegova djeca su morala da prekinu školovanje. U ekskluzivnom razgovoru za Index.hr, Beganović otkriva da je "stao na put izgradnji vehabijskog centra i to mi nikada neće oprostiti". "Problemi su se počeli nizati nakon što sam uputio otvoreno pismo neformalnom vođi salafijskog pokreta u Bosni i Hercegovini, Bilalu Bosniću. Moje prvo pismo o vrbovanju muškaraca i žena za odlazak na ratište u Siriji i Iraku, na strani Islamske države, nije izazvalo toliki problem, no kada sam se usprotivio izgradnji spornog, vehabijskog centra na granici s Hrvatskom, dirnuo sam u osinje gnijezdo", priča Beganović. Kako kaže, eskalirale su verbalne i fizičke prijetnje, vrijeđanja i zastrašivanja, i napadi na njega i njegovu porodicu.

"Od decembra 2014, do danas, fizički su me, mučki, iz mraka, napali više puta. Preživio sam ubode nožem, udarce u glavu, zastrašivanja i prijetnje da će mi ubiti djecu. Nakon više od 20 godina službe, Islamska zajednica me je razriješila dužnosti", kaže Beganović.

Prijetnje, kaže bivši imam, nijesu prestale ni nakon što je ostao bez posla i napustio Bosnu i Hercegovinu. "Iako nisam prestao poštovati instituciju Islamske zajednice ni Rijašet IZ, zbog mog otvorenog neslaganja s radikalnim pripadnicima islama, prijetnje meni i mojoj porodici su nastavile pristizati iz raznih dijelova BiH. Ja se smrti ne bojim, ona je neminovnost, ali zbog sigurnosti svoje porodice, odlučio sam napustiti svoju rodnu zemlju. Danas više nemam adresu u BiH, ostao sam bez posla, bez stana, no najbolnije mi je što su moja djeca morala da prekinu dalje školovanje", kaže Beganović za Index, ističući kako je vehabizam svjetski biznis od kojeg svi imaju koristi, osim samih vehabija i onih koji o tome govore te zbog toga trpe teške posljedice. Jaz između vehabija i tradicionalnih muslimana je velik, no još ga je uvijek, tvrdi Beganović, moguće premostiti . "Problemi se mogu riješiti dijalogom, no s radikalistima koji sve neistomišljenike proglašavaju nevjernicima, kao i s onima koji dozvoljavaju prolivanje krvi nevinih, nema kompromisa. Broj takvih je još uvijek zanemariv, no neizvjesno je kakva sudbina čeka BiH i region, kada se brojnost priststalica radikalnog islama poveća", upozorava Beganović.

Bonus video: