Više od 1.000 građana protestovalo protiv Vlade Hrvatske: "Izdajnik sam"

Skup pod parolom "Izdajnik sam" na Markovom trgu, gdje su sjedišta vlade i Sabora, organizovala je vanparlamentarna stranka Radnička fronta, koja je na protest pozvala sve koji nijesu "oduševljeni onime što govori nova vlast, fašistoidnim listama i mjerenjem 'domoljublja"
0 komentar(a)
Zagreb, protest, Foto: Beta-AP
Zagreb, protest, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 01.02.2016. 20:10h

Više od 1.000 građana, uglavnom mladih, protestovalo je večeras u Zagrebu protiv vlade desnog centra koju optužuju da zemlju vraća u prošlost, guši slobodu medija i podstiče netoleranciju.

Skup pod parolom "Izdajnik sam" na Markovom trgu, gdje su sjedišta vlade i Sabora, organizovala je vanparlamentarna stranka Radnička fronta, koja je na protest pozvala sve koji nijesu "oduševljeni onime što govori nova vlast, fašistoidnim listama i mjerenjem "domoljublja".

Skup organizujemo "zato što ne želimo da živimo u državi gdje profesionalni domoljubi sastavljaju liste nepoćudnih, ukidaju životno partnerstvo i vještačku oplodnju, ograničavaju kulturu i dosad postojeće medijske slobode", rekla je Miljenka Ćurković, koja je pročitala proglas Radničke fronte.

Ona je naglasila da desnica na vlasti predstavlja "najekstremniju vladu u Hrvatskoj, barem od 90-tih".

Dodala je da ne žele da im lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko određuje šta da govore ili da "simpatizeri (ustaške NDH budu ministri", a u tom kontekstu posebno se pominje ministar kulture Zlatko Hasanbegović).

Ćurkovićeva je, čitajući proglas, navela da ne misle da su mržnja prema drugima i drugačijima pozitivne ili da nekog treba mrzjeti zato što je stranac, Srbin, musliman, LGBT, levičar, Jugosloven ili ateista.

Učesnici protesta su ispred vlade razvili veliki transparent na kojem je pisalo "Ujedinjeni protiv fašizma", a uzvikivali su i "Ostavka".

Bonus video: