Iguman Visokih Dečana: Monasi i osoblje manastira se osjećaju sigurno

"Ovaj incident opominje i upozorava na potrebu da se institucije i politička klasa u Prištini, umjesto nepostojećom prijetnjom u vidu Zajednice srpskih opština i kosovskometohijskih Srba, pozabave društvenim uzrocima vjerskog ekstremizma koji ugrožava budućnost svih koji žive na Kosovu i Metohiji", rekao je Đurić
205 pregleda 5 komentar(a)
Visoki Dečani, Foto: Wikipedia.com
Visoki Dečani, Foto: Wikipedia.com
Ažurirano: 31.01.2016. 13:25h

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić potvrdio je za agenciju Beta da se monasi i osoblje tog manastira osjećaju sigurno, a da je incident kod tog manastira još jedan pokazatelj da prisustvo snaga KFOR od suštinskog značaja za bezbjednost tog objekta, svjetske kulturne baštine UNESKO.

Sinoć su oko 21 sat ispreg glavne kapije manastira uhapšena četiri naoružana Albanca.

Oni su uhapšeni jer su posjedovali kalašnjikov sa tri okvira municije i poštolj, a u njihovom vozilu pronađena je i literatura islamističke sadržine.

Istaga je u toku.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocijenio je ranije danas da incident kod manastira Visoki Dečani opominje i upozorava da institucije na Kosovu treba da se pozabave uzrocima vjerskog ekstremizma koji ugrožava budućnost svih na Kosovu.

"Ovaj incident opominje i upozorava na potrebu da se institucije i politička klasa u Prištini, umjesto nepostojećom prijetnjom u vidu Zajednice srpskih opština i kosovskometohijskih Srba, pozabave društvenim uzrocima vjerskog ekstremizma koji ugrožava budućnost svih koji žive na Kosovu i Metohiji", rekao je Đurić za agenciju Beta.

Manastir Visoki Dečani je četiri puta napadan oružjem nakon završteka rata na Kosovu 1999. godine, a na njemu su u 2014. godini ispisani i grafiti islamske države.

Bonus video: